Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МВР се чисти: Ловеч ми е Ел Ей

[post-views]
МВР се чисти: Ловеч ми е Ел Ей

Преди седмица отново повтаряха класическия „черен филм“ „Поверително от Ел Ей“, разказващ за покварата и полицейската корупция в Лос Анжелис като противопоставяне на блясъка и гламура на Холивуд през 50-те години на миналия век. Три ченгета, които стигат до истината, всеки по своя си начин – единият не се продава, другият би нарушил правилата, за да постигне справедливост, третият, дори не помни защо е станал полицай, но иска да е известен, да печели бързи пари, да е инфлуенсър, както бихме казали сега. Корумпирано ченге звезда с дълбоко циничен светоглед, който „урежда“ холивудски арести и търгува информация с таблоидно списание.

Сещам се, че преди две седмици по повод на общо 39 уволнени полицаи заради случая „Семерджиев“ министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви – „Когато са наказани толкова много хора, към тази система не може да има претенции, че не се чисти“. Става ми по-добре.

Подсъдимият за кражба на ток полицейски началник Георги Иванов (горе) е върнат на работа и гони престъпници в Ловеч, а оперативният дежурен Иван Павлов (долу), вече една година е в неплатен отпуск, за да не бъде уволнен след оказван непрекъснат натиск срещу него.
Фото Нова тв

Но малко по-късно сменям канала и чувам поредната „ноар“ история от паралелната действителност на българското МВР. Този път е от Ловеч и разбирам, че Холивуд през 50-те години ряпа да яде в сравнение с българската действителност. Ловеч ми е Ел Ей, както модерно казват тийнейджърите сега.
Директорът на регионалната дирекция на МВР в града Георги Иванов 5 години – от 8 декември 2014 до 3 ноември 2019 г., крал ток, като се вързал със син кабел със сечение 6 мм към фазата на захранването, както е описано в обвинителния акт на прокуратурата.
Установяването на кражбата е станало през 2019 г.

4 години, след като Иванов вече не е полицай, понеже е отстранен от работа след силен политически натиск през 2015 г.
Макар да е подсъдим и го грози присъда до 5 години затвор и до 15 000 лв. глоба, той е възстановен на работа през септември 2021 г. като зам.-директор на полицията и шеф на „Криминална полиция“?

Независимо че има полицейска регистрация като крадец на ток. Малка подробност е, че ако който и да е държавен служител бъде хванат да краде дори един сапун в магазина, той си отива заради полицейската регистрация. Но това явно не важи за полицая Георги Иванов.

Тук развръзката предстои, защото съдът вече е върнал обвинителния акт веднъж за прецизиране, а новият му вариант е внесен в Ловешкия районен съд на 20 януари тази година.
56-годишният Георги Иванов твърди, че единствената му връзка с кражбата е, че е завършил военно училище със специалност „Електротехника“. Хванали го през 2019 г., за да го „сготвят“ и „опраскат“ по думите му негови врагове заради разследванията му като директор на ОДМВР – Ловеч. Но това са едва 4 години, след като е отстранен от работа!?

Дори и това не е важно. Когато през ноември 2019 г. техниците от ЧЕЗ откриват незаконния кабел, чрез който става кражбата на ток, те звънят на телефон 112, за да извикат полиция която да установи кражбата и да започне наказателно разследване срещу нарушителя. От системата 112 звънят в Ловеч, а телефонът вдига оперативният дежурен в полицейската дирекция Иван Павлов. Той насочва полицейски автомобили на дадения му адрес, без дори да знае за кого става дума. По-късно той е разпитван и викан в прокуратурата, за да свидетелства за това, как се е развило установяването на нарушението. Но вероятно сега е смятан за предател от другите полицаи в дирекцията. Така или иначе, Павлов от 1 година вече е в неплатен отпуск, защото по думите му „загрижеността към него от страна на ръководството станала прекалено голяма (така езоповски нарича той натиска върху него), „а след 33 години безупречна служба се оказва, че съм един голям системен нарушител на вътрешните правила на вътрешните разпоредби и трябва да ми бъде търсена дисциплинарна отговорност, включително, защо не съм си ползвал годишния отпуск“.

„Разбирам, че сегашният директор на ОДМВР–Ловеч Станислав Великов и заместникът му Георги Иванов в техните очи и спрямо тяхната ценностна система не възприемат обвиненията (за кражба на ток, б.а) като някакъв проблем, казва Павлов. – За да се извършва това (този натиск, б.а), то не може да стане без знанието и благословията на някой отгоре. Уверих се лично в това, след като бях на среща с министъра на МВР и заместника му. Заместникът му ми каза да си търся правата в съда.“

Според Иван Павлов всеки полицай, който се е докосвал до случая с кражбата на ток, е или уволнен, или притискан. Полицейската омерта в Ловеч не е единичен случай. Подобен казус имаше и в Бургас, когато бивш полицай научава от свой бивш агент сред наркосредите за схеми за наркоразпространение. Той отива при вече бившите си колеги и разказва, за да помогне в работата. Накрая информацията е заведена така, че бившето ченге се оказва като лидер на организирана престъпна група за разпространение на наркотици. По-късно е уволнен и синът му, който работи в „охранителна полиция“ в едно от районните управления в Бургас. И в този случай справедливостта „закъснява ужасно“, както се пее в популярната песен.

Най-ново

Единична публикация

Избрани