Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заплахи за бомбен тероризъм в българските училища

[post-views]
Заплахи за бомбен тероризъм в българските училища

Министър Иван Демерджиев: Протоколът за действие при такива ситуации е остарял.

Хиляди български ученици са под прицела на все още незнаен терорист, който в продължение на 3 дни изпраща мейли със заплахи за бомби. Общо 102 училища са били заплашени в понеделник и вторник – сред тях са столичните 123-то, 51-во, 36-о, 19-о, 142-ро, 34-то, 25-о, 75-о, 92-ро, 17-о, 57-о, 8-о СОУ, 55-о, 43-то, 45-о, 3-то „Марин Дринов”, 33-та езикова гимназия, 113-то, 50-о, 2-ро и 26-о училища. Според директорката на Столичния инспекторат по образованието Ваня Кастрева от понеделник до сутринта в сряда са получени сигнали за бомби в 35 столични училища в рамките на 72 часа. Сигнали за бомби е имало и в Бургас, Варна, Сливен и Плевен. На прицел е бил и Университетът за национално и световно стопанство.

В сряда бомбени заплахи затвориха училища в шест области у нас. Новата серия от предупреждения е отправена към учебни заведения в Софийско, Ямболско, Сливенско, Плевенско, Добричко и Бургаско. В Бургас сигнали за поставени взривни устройства са подадени в две училища – Руската гимназия и ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията”. Седем плевенски училища са били проверени от полицията след сигнали за бомби. В Ямбол под заплаха са общо 6 училища.

Всички заплахи идват по мейл, засега проверките на МВР в училищата не са открили нито една бомба.

Подобна атака е безпрецедентна, а директорите на училищата трябва да решават сами дали да прекъснат учебния процес, или да останат в учебните стаи. Един от директорите на училища заяви с ирония, че е питал изкуствения интелект какво да прави в такава ситуация.

Директорът на едно от заплашените столични училища – 119-о средно училище „Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов, който оглавява организацията на работодателите в просветата, коментира – „Държавата разчита ние да предприемем някакви стъпки, нея я няма, а това е много опасно. Няма как при сигнал за бомба на летището или в съда да реагират с повишено внимание, а когато става дума за училище, да питат директорите какво ще правят“.

„Протоколът за действие при такива ситуации е остарял, коментира вътрешният министър Иван Демерджиев. Според него в следващите дни ще бъде свикана работна група за преразглеждането му, за да не се прави ненужна евакуация, когато няма реална опасност.

Софийската градска прокуратура се е самосезирала и е образувано дело за тероризъм. Разследването се води от следователи. Основната версия на МВР за бомбените заплахи е хибридна атака, свързана с Русия, заяви във вторник вътрешният министър Иван Демерджиев.

Текстът на заплахите в Бургас например е – „Здравейте, ние сме организация Fmull Free Misanthropic Unаbombers Legion. Всички човешки същества са гадни същества и копелета, които трябва да бъдат изтребени. Човешката раса трябва да бъде унищожена. Във всички училища са поставени тротилови заряди. Скоро ще взривят всички ваши училища в Бургас. Пожелавам ви да умрете”.

Лидерът на организацията Unаbomber, чието име е Теодор Джон Качински, е американски терорист, анархист, математик, който извършва поредица от атентати с писма бомби в продължение на 20 години, при които убива трима и ранява 23-ма души.

Според разследването имейлите били пратени от руски адрес. След това в сряда МВР се коригира, че идват от мейл в Беларус. Заплахите идват от имейли, регистрирани в „Гугъл“. Затова е подаден сигнал до американските служби, които трябва да установят източника им.

„Тъй като „Гугъл“ е тяхна отговорност, те трябва да установят откъде идват тези имейли. Ние няма как да го установим в България“, коментира министърът. По думите му всички европейски страни са подложени на подобни атаки. Източниците са едни и същи, подходът също – получават се заплахи срещу критична инфраструктура, за да се всее паника. През последните дни редица учебни заведения в Северна Македония също получиха заплахи. „Водещата теория, общо взето, е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия по някакъв начин“, каза Демерджиев.

Руското посолство в България категорично отхвърли „руска следа” в информационните атаки срещу български училища, които през последните два дни са получили електронни писма със съобщения за бомби, предаде ТАСС.

„Напълно осъждаме отвратителните престъпни действия, целящи да уплашат обществеността чрез заплаха срещу младото поколение. Категорично отхвърляме всякакви безпочвени обвинения срещу нашата страна за извършване на подобни информационни атаки. Очакваме, че след разследването на тази история от компетентните органи на Република България ще бъдат дадени изчерпателни коментари относно забележките за „руска следа”, заяви посолството в своя канал в „Телеграм“.

Бомбените заплахи няма да попречат на провеждането на изборите в края на седмицата, каза Демерджиев. Независимо от това МВР ще поеме охраната на всички изборни секции още от събота до приключване на изборния процес, като преди това полицейските екипи ще извършат обстойни проверки на всяка една от секциите. Вътрешният министър апелира хората да упражнят спокойно правото си на глас.

Могат да ни вземат 26 точки наведнъж за превишена скорост

Нова наредба на Министерство на вътрешните работи „отрязва“ главата на редовия шофьор. Тя влезе в сила от вторник – 28 март. Според нея системни нарушители на скоростта ще могат да „олекват“ наведнъж с цели 26 от общо 39-те точки в шофьорския талон.

Целта на по-голямото орязване на точки в новата наредба е КАТ да може да прибира по-бързо шофьорските книжки, тъй като общият брой точки по наредбата остава 39, а за водачите новобранци със стаж под 2 години с една трета по малко – 26. Това означава, че нарушителите много по-често ще ходят на изпити за възстановяване на шофьорски права.

По новите правила автоматично се отнема свидетелството за правоуправление при комбинация от няколко нарушения. Например – ако водач без колан кара в насрещното платно на магистрала или скоростен път и откаже да го пробват за алкохол по действащата в момента наредба, ще му бъдат отрязани 18 точки, а от идния вторник техният брой става 40.

В наредбата са прибавени нови нарушения, за които се взимат точки. Освен шофиране в насрещното платно на магистрала или скоростен път, за което се вземат 15 точки, с 10 по-малко ще остават онези, които карат в аварийното платно на магистралата.

Завишено е санкционирането за повторни нарушения. При повторно залавяне с алкохол зад волана отнетите точки от 15 стават 20. Но таван на всички наказания е системното (три и повече пъти за една година) шофиране със скорост над 51 км/ч от разрешената, независимо дали е в населено и/или извън населено място. В този случай се режат наведнъж 26 точки, което значи, че млад шофьор веднага остава без книжка.

Най-интересни са наказанията за превишена скорост. Досега се наказваше с рязане на точки само за превишена скорост над 51 км/ч в населено място, докато от вторник точки се вземат и ако това нарушение е извършено от водачи, превозващи пътници и опасни товари, а при системните нарушители – при всички случаи на превишение, и то не с 51 км/ч, а над 31 км/ч. Това ще засегне голям брой шофьори, които си карат най-спокойно, защото не са им връчени електронните фишове за превишена скорост и изведнъж получат три накуп в рамките на една календарна година, окажат се системни нарушители и останат изведнъж без 26 точки.

Добрата новина все пак е, че остава златният талон. С него точки ще се режат за всички онези нарушения, за които в закона за пътищата е предвидено отнемане на книжката. Например  за алкохол или отказ за проба, за превишение на скоростта над 51 км/ч в населено място и др. Златният талон ще може да запази точките при нарушения като използване на мобилен телефон в движение, шофиране без колан или каска, минаване на забранен сигнал на светофара (важи за жълт сигнал),или отнемане на предимство на пешеходец.

Най-ново

Единична публикация

Избрани