Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В навечерието на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс на фокус са касетъчните бомби и ултиматумът на Ердоган

[post-views]
Финландия и Швеция едновременно обявяват кандидатурите си за НАТО

Лидерите на страните от НАТО се подготвят за Срещата на върха на 11 и 12 юли. Турският президент Реджеп Таип Ердоган постави ултиматум на колегите си и обвърза членството на Швеция в Алианса с присъединяването на собствената си страна към Европейския съюз. На път за Вилнюс пък американският държавен глава Джо Байдън посети Лондон, където  се срещна с британския крал Чарлз III и с премиера Риши Сунак.

Темата Украйна доминираше визитата в Лондон на американския президент Джо Байдън. Той беше приет радушно в Уиндзор, където с британския крал Чарлз III потвърдиха солидните връзки между страните си и остро осъдиха непровокирата руска агресия срещу Киев. По-рано държавният глава се срещна и с премиера Риши Сунак, като основната тема в разговора им беше спорното според мнозина решение на Вашингтон да включи в следващия пакет с военна помощ за Украйна и касетъчни бомби.

Това е труден избор за американското правителство, но е мотивиран изцяло от руската агресия, посочи говорител на Даунинг стрийт 10 и увери, че британската позиция остава в съответствие с поетите международни ангажименти.

Риши Сунак – министър-председател на Великобритания:

„Великобритания е страна по конвенцията за забрана на производството и употребата на касетъчни боеприпаси и е категорично против тяхното използване. Ще продължим своя принос в подкрепата за Украйна срещу непровокираната и незаконна руска агресия. Вече го направихме чрез предоставяне на  тежки танкове, а последно и на далекобойни оръжия и се надяваме, че всички страни ще могат да продължат да подкрепят Украйна.“

Темата за касетъчните бомби ще бъде във фокуса и на Срещата на върха във Вилнюс, като редица от съюзниците в НАТО вече се противопоставиха на идеята, въпреки уверенията, че Киев ще използва забранените в повече от 120 държави боеприпаси отговорно и ще води строг отчет за употребата им. На дневен ред е и бъдещото членство на Украйна в Пакта, като последните заявки на Белия дом са, че страната ще получи всевъзможна подкрепа, но не и зелена светлина за присъединяване.

Въпросът за разширяването на НАТО разбуни духовете през последните дни, като вероятността Швеция да се включи като 32-ри член става все по-малка. Единодушието вече изглежда невъзможно, особено предвид ултиматума на турския президент Ердоган. Той обвърза присъединяването на Стокхолм към Алианса с отварянето на преговорите за членство на собствената си страна в ЕС. Двата процеса обаче са коренно различни и напълно независими един от друг, припомниха от Европейската комисия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани