Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Летящи торпеда атакуват подводници от въздуха

[post-views]
Летящи торпеда атакуват подводници от въздуха

Военноморските сили на САЩ поръчват на индустрията да изгради оборудване за изстрелване на торпеда от самолети, които да атакуват вражески подводници от много далече и от голяма височина. След като се приближат до повърхността на водата, тези планиращи във въздуха леки торпеда за борба с подводници изхвърлят крилата и опашката си, потъват в морето и продължават да работят автономно като умни торпеда.

Умните леки торпеда Mk-54 са стандартни и от години са на въоръжение във Военноморските сили на САЩ. Доскоро те се изстрелваха от кораби или се хвърляха от морските хеликоптери, които трябваше да слязат до височина 30 метра над повърхността на водата, за да пуснат торпедото в близост до вражеската подводница. Това естествено усложнява значително работата на морските хеликоптери в оперативна среда.

От 2022 г. ВМС на САЩ вече могат да атакуват вражеските подводници, идентифицирани в морските дълбини, от големи разстояния и от височина 9 000 м. Това се извършва от патрулните самолети на Военноморските сили на САЩ  P-8 „Посейдон“, въоръжени с леките торпеда Mk-54, които след като се изстрелят от самолета започват да планират или по-скоро да се плъзгат по въздуха, приближавайки се все повече до повърхността на морето. След достигане на известна височина от водата торпедото изхвърля крилете и стабилизаторите и се приводнява с малък парашут. С потапянето във водата се задейства двигателят на торпедото. Когато стигне близо до подводницата, то самостоятелно може да се приближи до нея и да я порази.

За да се случи това, торпедото Mk-54 е оборудвано със сгъваеми крила и система за насочване, което на практика го превръща в прецизна управляема ракета. Така торпедото вече може да стартира от крейсерската височина на патрулния самолет „Посейдон“, която е 9 000 м, и плъзгайки се по въздуха да достига до определената зона, насочвано от GPS. Торпедото лети във въздуха от 7 до 10 минути. Патрулният морски самолет Р-8 „Посейдон“ е базиран на известния в гражданската авиация „Боинг 737“. Оборудването на „Боинг“ с летящи торпеда започва още през 2017 г. Това леко торпедо може да поразява и ядрени подводници. То е самостоятелно и по време на полета си във въздуха, защото се включва компютър за управление на полета, GPS базирана навигационна система и източници на енергия. Тази технология за превръщане на стандартното торпедо в летящо спестява много гориво на патрулния самолет „Посейдон“, защото не му се налага да слиза от голямата до малката височина, за да спусне торпедото във водата, а след това отново да се издига над морското ниво, необходимо за осъществяване на патрулирането. В торпедото ще бъде надграден и сонар. Освен това атакуването от големи височини позволява на самолета P-8A да намали времето между придобиването на целта и атаката, както и да изстрелва противоподводни оръжия  извън обсега на бреговата противовъздушна отбрана.

Военноморските сили на САЩ възнамеряват да използват новите възможности на P-8 „Посейдон“ в тандем с безпилотния летателен апарат RQ-4N „Тритон“, който е морската версия на огромния тежък дрон „Глоубъл Хоук“ за наблюдение и разузнаване на огромни дистанции. Замисълът е един или повече безпилотни летателни апарати „Тритон“ да летят над морето и да откриват и проследяват вражески подводници, а Р-8 да извършва торпедни атаки срещу тях от големи височини, спестявайки много гориво по този начин. Независимо от това самолетът  Р-8 „Посейдон“ е направен да работи добре и на ниски височини. За превръщането му в модерен морски патрулен самолет той беше снабден щедро с най-висшите технологии за наблюдение и разузнаване в морето. Модернизирана беше и цялата му авионика. На борда му има разположени седем операторски конзоли. P-8A „Посейдон“ разполага със седем души екипаж, има размах на крилата 37,64 м и е висок 12,83 м. Носи 9 тона полезен товар. Максималната му скорост е 907 км в час, бойният му радиус е 2222 км, а таванът на полета 12 496 м. Това е самолет, предназначен за борба с подводници на далечни разстояния, противовъздушна война, както и за наблюдение и разузнаване. Има способности за широкообхватни морски и крайбрежни операции.

Дроновете да са евтини и многоцелеви

Френската агенция за иновации в отбраната възлага на отбранителната индустрия да разработи проект за дистанционно управлявана безпилотна летателна система с боеприпаси, способна да поразява бронирани бойни платформи на разстояние до 50 км и издръжливост във въздуха над 60 минути. Това се извършва на базата на програмата „Larinae“, чиято цел е разработване на „суверенна дистанционно управлявана система за боеприпаси“. Първите демонстрации на новите апарати се очаква да се реализират до края на 2024 г.

Ще има две предложения за дронове с тегло до десет килограма, като единият ще излита от лека наклонена конструкция, а другият ще бъде с вертикално излитане и кацане, и способност да работи в среда без GPS сигнал. Проектните намерения са да се постигне издръжливост във въздуха до три часа. Френската отбранителна индустрия предлага и дрон Mutant, също с тегло до 10 кг, с фиксирано крило, за поразяване на бронирани цели зад линията на пряката видимост. При премахване на бойните заряди от новите френски дронове те могат да работят като системи за наблюдение, разузнаване и рекогносцировка, и да се повиши издръжливостта им във въздуха.

Прашката на Давид“ порази първата си ракета в реални бойни условия

„Прашката на Давид“ е ракетна система, предназначена за прехващане на балистични ракети с малък обсег, ракети с голям калибър и крилати ракети, като работи и на големи височини. Системата прехваща балистични и крилати ракети в диапазон от 40 до 300 км. Наскоро системата прехвана и унищожи ракета с голям обсег, връхлитаща  във въздушното пространство на Израел.

Системата изстрелва ракетите вертикално, притежава радар за управление на огъня, станция за бойно управление и пускова установка. „Прашката на Давид“ е разработена като част от съвместна програма между Израелската организация за противоракетна отбрана и Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ. Тя работи ефективно и срещу безпилотни летателни апарати. Изискването за минимална височина на полета на системата е 15 000 м. „Прашката на Давид“ беше обявена за оперативна през 2018 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани