Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън проведе телефонни разговори и с израелския премиер Нетаняху, и с палестинския лидер Абас, потвърди непоколебимата си подкрепа за Израел и осъди атаката на „Хамас“

[post-views]
Проучване: Все повече американци не одобряват президента Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън е провел днес отделни телефонни разговори с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху и с лидера на Палестинската автономия Махмуд Абас, предаде ройтерс, като се позова на изявления от пресслужбите на израелския и на палестинския ръководител.

Нетаняху е казал на Байдън, че са необходими „сплотеност и решимост“, за да се постигне целта на Израел в сраженията с радикалната палестинска групировка „Хамас“, която контролира ивицата Газа. От канцеларията на израелският премиер отбелязват, че той е благодарил на президента Байдън за подкрепата на САЩ.

Абас на свой ред е уверил Байдън, че категорично не приема изселването на палестинци от ивицата Газа в контекста на отмъщението на Израел за смъртоносната атака на Хамас на израелска територия, отбелязва Ройтерс, цитирайки канцеларията на палестинския ръководител.

Джо Байдън е потвърдил в петия си разговор с Нетаняху от 7 октомври, когато „Хамас“ нападна Израел, че САЩ непоколебимо подкрепят Израел, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

„Президентът Байдън обсъди с министър-председателя Нетаняху съгласуването на действията на САЩ с ООН, Египет, Йордания, Израел и други страни от региона, целящи да бъде осигурен на невинните мирни граждани достъп до вода, храна и здравна помощ. Президентът Байдън потвърди и своята подкрепа на всички усилия да се защитят цивилните“, се казва в изявлението на Белия дом.

В разговора с Абас американският президент е осъдил атаката на „Хамас“ и е предложил на лидера на Палестинската автономна власт да подпомогне усилията за доставяне на хуманитарна помощ за палестинците. Освен това Байдън е разяснил подробно на Абас действията на САЩ за предотвратяване на разрастването на конфликта, като е обърнал внимание на нуждата от запазването на стабилността на Западния бряг.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани