Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

БМП „Аякс“ е с уникално оръдие

[post-views]
БМП „Аякс“ е с уникално оръдие

Бойната машина е оборудвана с ракети Brimstone

БМП „Аякс“ е с уникално оръдие
„Аякс“ с 40-мм оръдие
Фото defenseworld.net

Бронираните машини от семейство „Аякс“ са усъвършенствани, напълно дигитализирани платформи, осигуряващи трансформационна промяна в способностите на армията на Обединеното кралство. Куполната версия на един от шестте варианта в семейството е новата бойна машина на пехотата (БМП) на британската армия. Тя е снабдена с 40-мм оръдие, което изстрелва различни видове боеприпаси като високоексплозивни, бронебойни и тренировъчни снаряди.

Какво е „Аякс“? Семейството верижни машини „Аякс“ е проектирано да бъде основата на бронирания парк на сухопътните сили на британската армия. Фамилията „Аякс“ предлага повишена огнева мощ, способност за оцеляване и разузнаване, висока надеждност, мобилност, работа при всякакви метеорологични условия, възможности за наблюдение, придобиване и разпознаване на цели чрез новия си усъвършенстван сензорен пакет. В семейството „Аякс“ има шест варианта, всички – базирани на обща платформа. Куполната версия на „Аякс“ ще бъде първата британска бронирана машина, оборудвана с 40-мм телескопично оръдие CT-40 Cannon. То е дело на съвместна британско-френска разработка. Всички варианти без купол имат дистанционна оръжейна станция, на която може да се монтира лека картечница 7, 62 мм с общо предназначение, тежка картечница 12, 7 мм и 40-мм автоматичен гранатомет.

Ракета Brimstone
Фото defenseworld.net

Телескопичното оръдие CT-40 Cannon, което експертите наричат телескопична оръжейна система, се определя в момента като най-мощната и компактната оръжейна система на НАТО в света от среден калибър. Ключовата характеристика на система е телескопичността на боеприпасите. За разлика от конвенционалните оръжия от този тип снарядът се намира вътре в цилиндъра на патрона, заобиколен от реактивен прах. Затова в сравнение с конвенционалните боеприпаси телескопичните снаряди са с намалена дължина, по-компактни са, което опростява кинематиката на оръдието, намалява  обема за съхранение и улеснява логистиката.

При този уникален телескопичен дизайн на боеприпасите се премахва необходимостта от изваждане на празни гилзи, като тук те се „избутват“ и изхвърлят перпендикулярно на оста на стрелбата. Новите боеприпаси, заредени в оръдието, изтласкват празните цилиндри от изстреляните снаряди. Още нещо много важно е това, че механизмът за подаване на нови снаряди е напълно статичен и не зависи от ъгъла, под който стреля оръдието, за разлика от конвенционалните оръдия. Това улеснява стрелбата в движение и повишава надеждността на оръдието и носенето на различни видове боеприпаси по време на една мисия, които се сменят в зависимост от заплахата. Новото 40-мм телескопично оръдие е четири пъти по-мощно от познатите 30-мм оръдия. Спестява повече място вътре в машината за екипажа и оборудването. Технически е по-опростено.

Телескопични и конвенционални боеприпаси
Фото defenseworld.net

Оръдието CT-40 Cannon може да се монтира допълнително на съществуващи куполи на бронирани машини както управляеми, така и безпилотни. Дизайнът на оръдието освен това позволява да се стреля при големи ъгли на издигане, осигурявайки по-голяма гъвкавост при неутрализиране на заплахите по височините на хълмове или горните етажи на високи сгради. Министерството на отбраната на Обединеното кралство оповести, че „Аякс“ ще придобие пълни оперативни способности и ще влезе в експлоатация между юли и декември 2025 г.

Междувременно в резултат на сътрудничеството между САЩ и Европа се появи бойна машина на пехотата „Аякс“, оборудвана с ракети Brimstone, наречена Overwatch. Ракетата Brimstone засега е интегрирана само на изтребители, но може да се изстрелва и от безпилотни летателни апарати, кораби и наземни бойни платформи.

 Brimstone тежи 50 кг, има диаметър 180 мм и дължина 1, 8 м. Насочва се от радар или лазер (полуактивен), указващ целта от разстояние.

Квадрокоптер, носещ гранатомети
Фото defenseworld.net

Персонална система връща или сваля дронове на земята

Преносимата антидронова система „Дронбастър“ е радиочестотен заглушител, предназначен да се справя с малки безпилотни летателни апарати. „Дронбастър“ Блок 3 нарушава честотата на управление на дрона и го принуждава да се върне при оператора. Може да преодолее и сигналите на глобалната система за позициониране (GPS), за да накара дрона да кръжи или да падне от небето. Операторът на системата може да спре дрон, приближаващ оперативна база, кръжащ над голяма тълпа или летящ в ограничено въздушно пространство.

Системата „Дронбастър“ Блок 3 има дължина 56 см, ширина 14 см и височина 26 см, тежи 1, 9 кг. Батерията е от военен клас. Може да работи 45 мин непрекъснато и 10 ч на интервали. Операторът само насочва  системата и дърпа спусъка.

Квадрокоптер изстрелва ракети „въздух–земя“


Квадрокоптерът с ракети „Хидра-70“
Фото defenseworld.net

Тази година за първи път Гърция показа в САЩ своя въоръжен квадрокоптер, оборудван с ракетна установка, изстрелваща  70-мм ракета „Хидра“. На квадрокоптера могат да се прикачват ракети или  други оръжия. Той разполага и с устройство, което абсорбира голяма част от кинетичната енергия, произведена от изстрелването на ракетата. Това е уникално, защото досега ракетите „Хидра-70“ се изстрелваха само от хеликоптерите „Апачи“ и „Кобра“.

Дронът носи полезен товар до 25 кг и има продължителност на полета  до 20 мин. Ракетата „Хидра-70“ е с обхват до 8

км. Повече от 60 години тя е на въоръжение в армията на САЩ и други страни от НАТО. Освен за стрелба с ракети квадрокоптерът може да се използва за транспорт и логистика в различни конфигурации.

Фото defenseworld.net
Системата „Дронбастър“ тежи 1, 9 кг
Фото defenseworld.net
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани