Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Индия разположи най-голямата досега военноморска флотилия в близост до Червено море, за да гарантира сигурност срещу пиратите, съобщи Делхи

[post-views]
Индия разположи най-голямата досега военноморска флотилия в близост до Червено море, за да гарантира сигурност срещу пиратите, съобщи Делхи

Индия разположи повече от десет бойни кораба на изток от Червено море, за да гарантира сигурност срещу пиратите, и досега е проверила над 250 плавателни съда, предаде Ройтерс, като се позова на индийски официални представители в Делхи.

Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато западните сили фокусират вниманието си върху нападенията на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси.

Индия не се присъедини към ръководената от САЩ оперативна група за Червено море и не разполага с военни кораби там. Но според индийските представители в момента страната има два ескадрени миноносеца в Аденския залив и поне 10 бойни кораба в северната и западната част на Арабско море, както и разузнавателни самолети, което е най-голямото разполагане на военни кораби на Индия в региона.

Индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар заяви, че нарастващите възможности, интереси и репутация на Индия оправдават нейната помощ в трудни ситуации.

Други държави също имат военноморско присъствие в региона, включително САЩ, Франция и Китай, но според индийските официални представители тяхното присъствие е най-голямото.

Индийските военни съобщиха, че техните военноморски сили, включително специални части от командоси, са проверили над 250 плавателни съда и малки лодки през последните два месеца, качвайки се на борда на повече от 40 от тях, заради нарастващите случаи на пиратство в региона след шестгодишна пауза.

От 1 декември насам Военноморските сили на Индия са регистрирали най-малко 17 случая на отвличане, опити за отвличане и подозрително приближаване, заявиха индийските военни.

От ноември миналата година насам йеменските бунтовници хуси атакуват кораби в Червено море, част от маршрут, по който се осъществява около 12 процента от световния морски транспорт, което според тях е опит да се окаже подкрепа за палестинците във войната с Израел в ивицата Газа.

Ръководената от САЩ оперативна група защитава товарните кораби в Червено море и този месец предприе атаки на цялата територия на Йемен, насочени срещу силите на йеменските бунтовници хуси.

Но според индийски експерти конфликтът се разпространява и отвъд акваторията на Червено море.

„Хусите и пиратството не са свързани помежду си. Но пиратите се опитват да се възползват от тази възможност, тъй като усилията на Запада са насочени към Червено море“, каза служител на индийските военноморски сили, който пожела да запази анонимност.

Говорител на Военноморските сили на Индия не отговори на искането на агенция Ройтерс за коментар.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани