Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

РАЗШИРЕНА: САЩ ще отпуснат на Украйна още 2 милиарда долара военно финансиране, съобщи Блинкън

[post-views]
Блинкън е уверен в подкрепата на НАТО въпреки възхода на крайната десница в Европа

САЩ ще предоставят на Украйна 2 милиарда долара военно финансиране, съобщи държавният секретар Антъни Блинкън на обща пресконференция в Киев с украинския външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс.

„Ще предоставим допълнителни 2 млрд. долара чуждестранно военно финансиране за Украйна. Обединихме ги в първия по рода си фонд за отбранителни предприятия“, каза Блинкън.

Фондът ще осигури оръжия за Украйна още днес, ще инвестира в нейната отбранителна индустриална база и ще финансира закупуването на военно оборудване от други държави, допълни американският държавен секретар.

Представител на САЩ съобщи, че 1,6 млрд. долара от планираните 2 млрд. долара са заделени в законопроекта за допълнително финансиране, подписан от президента на САЩ Джо Байдън миналия месец, а останалите 400 млн. долара са от съществуващите фондове за чуждестранно военно финансиране, които още не са разпределени.

Блинкън подчерта, че подкрепата за Украйна идва в „критичен момент“, тъй като страната е изправена пред подновено руско нападение.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани