Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сръбската армия провежда мащабно учение

[post-views]
Serbian army

Сръбската армия провежда двуседмично тактическо учение „Огнен удар 2024“ на полигона Пасулянска ливада, съобщи сръбското Министерството на отбраната.

По време учението се отработват бойни действия с използване на безпилотни самолети за разузнаване и огнева подкрепа.

Учение на сръбската армия „Огнен удар 2024“, Снимка: Министерство на отбраната на Сърбия

Като общи цели на учението се посочват усъвършенстване на способността за събиране и разпространение на разузнавателни данни, повишаване на ефективността на огневата поддръжка на съвременното бойно поле и проверка на функционалността на организацията и частите на въоръжените сили, се посочва в съобщение ведомството, публикувано на сайта му вчера.

В учението участват подразделения на сухопътните войски, военновъздушните сили и противовъздушната отбрана, както и сили за специални операции и специалисти от Военнотехническия институт.

Ангажирани са около 1500 военнослужещи и над 300 бойни средства, включително такива, които са в процес на модернизация, разработване и тестване за нуждите на армията.

Въз основа на резултатите и наблюденията от двуседмичното учение ще бъде определена необходимостта от разработване на нови тактически принципи, ще се проверят възможностите за защита от атаки от въздушното пространство и ще бъде определена нуждата от разработване на нови софтуерни и хардуерни решения.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани