Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Заместник-председателят на Европейската комисия Борел води Европа към война с Русия

[post-views]
ДЕЗИНФО: Заместник-председателят на Европейската комисия Борел води Европа към война с Русия

Борел води Европа към война с Русия. Първо, той призова за пълно премахване на ограниченията за атаките на Киев на руска територия. Борел каза, че „никой в ​​ЕС не иска война с Русия, но атаките на нейна територия с европейски оръжия трябва да бъдат разрешени“. Очевидно сеньор Борел е измислил нов начин на битка: оръжията са [на Европа], войниците, които са обречени да умрат, са [украински], но [Европа] няма нищо общо с това. Нищо не заплашва [Европа], както се казва; [Европа] има изключително мирно небе над главите си и малко Риоха (област в Испания).

ОТГОВОР

Повтарящ се прокремълски дезинформационен разказ, обвиняващ Запада, по-специално заместник-председателя на Европейската комисия Жозеп Борел, че се стреми към война и иска да унищожи Русия. Това неоснователно твърдение е направено в контекста на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и е представено без никакви подкрепящи доказателства. Това следва коментарите му от 21 август 2024 г., призоваващи за премахване на ограниченията за Украйна, използваща дарени оръжия за поразяване на цели в Русия.

Войната избухна през 2014 г., когато Русия незаконно анексира украинския полуостров Крим и предизвика сепаратистки бунт в някои региони в източната част на Украйна. На 24 февруари 2022 г. Русия започна своето непровокирано и неоправдано пълно нахлуване в Украйна под няколко фалшиви претекста.

Някои държави-членки на ЕС, САЩ и други държави от Г-7 предоставят на Украйна военна и техническа помощ, за да й помогнат да отблъсне агресията на Русия и да възстанови суверенитета си над международно признатите граници от 1991 г.

Украйна действа при самоотбрана в съответствие с член 51 от Устава на ООН. Украйна не планира да окупира никакви руски територии, след като освободи земите си от временна руска окупация.

Европейските и американските лидери многократно са заявявали, че не възнамеряват да разпадат Руската федерация. Президентът на САЩ Джо Байдън през февруари 2023 г. се обърна към руските граждани, като ги увери, че САЩ не се стремят да унищожат или контролират Русия. Френският президент Макрон също заяви през февруари 2023 г., че „Русия трябва да бъде победена, но не и смазана“.

Украинският президент Володимир Зеленски представи формулата си за мир от 10 точки в началото на 2023 г., подкрепена от ЕС. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза на пресконференцията на срещата на върха ЕС-Украйна в Киев през февруари 2023 г.:

„Както Украйна, така и ЕС споделят общата цел за прекратяване на тази война – въз основа на зачитането на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ето защо ние подкрепяме украинската инициатива „Формула за мир“ и ще работим активно с Украйна по мирния план от 10 точки.“

Прочетете подобни случаи на дезинформация, в които се твърди, че Западът трябва да разчлени и ограби Русия, че Западът е отприщил студена война срещу Русия през 2014 г. и че НАТО води прокси война с Русия чрез Украйна.

https://euvsdisinfo.eu/report/eu-hrvp-borrell-leads-europe-to-war-with-russia

Превод – Стоил Рошкев

Най-ново

Единична публикация

Избрани