Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради убийството на журналист в Словакия заместник-председателят на парламента подаде оставка

[post-views]
Заради убийството на журналист в Словакия заместник-председателят на парламента подаде оставка

SLOVAKIA_ES_PREDSEDATELSTVO_01_07_16Заместник-председателят на словашкия парламент подаде оставка заради убийството на журналиста Ян Куциак миналата година. Политикът напуска поста си след като беше уличен във връзки с бизнесмена, който е обвинен като поръчител на покушението срещу разследващия репортер, разкрил редица корупционни схеми и злоупотреби с европейски фондове в Словакия.

Заместник-председателят на парламента Мартин Гълвач е най-високопоставения представител на управляващата лявоцентристка партия Смер, който подава оставка след скандалното двойно убийство в Словакия през февруари миналата година. Разстрелът на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му пред дома им в Братислава предизвика масови протести в цялата страна, под чийто натиск тогавашният премиер Роберт Фицо напусна поста си.

През октомври полицията завърши първия етап от разследването и повдигна обвинения срещу четирима души. Като поръчител на покушението беше посочен предприемачът Мариан Кочнер. Разкрития за тесните му връзки с политическия елит и представители на службите за сигурност доведоха до лавина от оставки в последните седмици.

Самият Гълвач призна, че се познава с бизнесмена, но отрече да е нарушавал закона. След оставката си той заяви в социалните мрежи, че очаква примера му да последват още някои политици, включително лидери на опозиционните партии, които са имали контакти с Кочнер.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани