Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
С 380-ти калибър  в джоба

доцент доктор 
инж. Георги Маринов

Colt Mustang Pocketlite 380Пистолетният патрон с калибър .380 Auto (9×17мм) е създаден през 1908 г. от известния оръжеен конструктор Джон Моузес Браунинг по поръчка на американската фирма „Colt“. Той притежава неголяма мощност, но тя е достатъчна за нанасяне на поражение на незащитено тяло. Куршумът му се изстрелва с начална скорост 265-305 м/с и получава дулна енергия около 280 джаула. Челната му част е заоблена и това му осигурява висока спираща способност, за сметка на пробивната. Неговите поразяващи свойства са по-големи от тези на патроните с калибър 6,35 мм и 7,65 мм и незначително по-ниски от тези на 9-мм патрони за пистолета „Макаров“. По мнение на оръжейните специалисти, този патрон е оптимален за защитно гражданско оръжие, но е безсилен пред бронежилетки от високите класове на защита. Патронът позволява на негова база да се създават леки и компактни пистолети, удобни за скрито носене. 
Американската фирма „Colt“ не пропусна да обогати производствената си листа с пистолети използващи патронът .380 Auto, наред с широката гама произвеждани револвери от различни калибри. Те се отличават с прецизна изработка и отличен дизайн Един от типичните представители на групата джобни образци е с обозначение „Colt Pony Pocketlite“. В неговото име присъства наименованието „pony“, което идва от малките декоративни коне. Това подсказва, че този пистолет притежава малки габаритни размери и е удобен за скрито носене под дрехи и в чанти. Той е типично гражданско защитно оръжие. По външен вид до някъде наподобява на известния „Colt 1911“.
Colt-Mustang-XSPПистолетът работи при използване отката на свободния затвор при неподвижна цев. Заключването на затвора към цевта при изстрел се осъществява с помощта на масата на затвора и силата на възвратната пружина. Когато куршумът се придвижва в цевта, възникващата откатна сила изтласква затвора назад, който преодолява силата на натиска на възвратната пружина. При напускане на цевта, изхвъргачът на пистолета издърпва изстреляната гилза от патронника и я изхвърля през отвора на затворния блок. По-нататъшното движение на затвора назад става под действието на пониженото налягане. Това е най-простият принцип на работа на пистолетите, при който броят на частите е малък, а надеждността му е висока. 
Пистолетът е снабден е с ударно-спусков механизъм само с двойно действие (DАО). Негова характерна особеност е, че ударното чукче се намира винаги в изходно (предно) положение, като неговото задвижване назад става само с помощта на лостовата система, свързана със спуска. По този начин, възможността за произвеждане на случаен изстрел е сведена до минимум. При този вид механизми, както при револверите, отсъства предпазител блокиращ ударно-спусковия механизъм. 
Неудобство на механизма е необходимостта от по-голямо усилие за задействане на спусъка и по-големия му ход, поради това, че за произвеждане на всеки следващ изстрел, ударното чукче се придвижва назад до задно крайно положение. 
Такъв вид ударно-спусков механизъм позволява безопасно носене на патрон в цевта и бързо произвеждане на изстрел при внезапно възникнали ситуации. Това не се разрешава от сега действащия Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, но е една възможност за бърза реакция при необходимост.  
Цевта на пистолета е с дължина 70 мм, а масата му в незаредено състояние не надвишава 0,350 кг. Пълнителят e с вместимост само 6 патрона, но това се счита за оптимално за съвременно защитно оръжие, което не е предназначено за водене на продължителни престрелки.
Рамката на пистолета е метална, като е покрита с пластмаса, което не налага смазване на външните повърхности и неприятното зацапване на дрехите при носене. За удобство при захващане с големи длани и за предпазване от нараняване от движещия се затворен блок при изстрел, в задната стена на ръкохватката е изработен издатък. Мерните прибори на пистолета позволяват водене на ефективен огън на дистанции до 25-30 м.  
colt-mustang-xsp-leadПрез 1983 г. се появявя един нов модел на фирмата „Colt“ с калибър .380 Auto с обозначение „Colt .380 Mustang“. Той имал обща дължина само 139 мм и височина 110 мм, при дължина на цевта 70 мм. Теглото му било 0,520 кг. Този нов модел бързо става популярен като средство за отбрана на дома и собствеността. Той е с външно ударно чукче и наличие на предпазител. Към него проявили интерес много полицейски служители, които използвали мустанга като оръжие за лична самоотбрана в извънслужебно време. Изработван бил с никелово покритие, оксидиран или от матирана неръждаема стомана. Пълнителят му имал вместимост 6 патрона.
Друг модел от същата фамилия се появява през 1987 г. с обозначението „Colt .380 Mustang Pocketlite“. Той имал рамка, изработвана от алуминиева сплав. Теглото на оръжието било снижено до 0,355 кг, но за сметка на това нараснала откатната сила. Останалите показатели не се различавали от предходния модел.
През 2013 г. на пазара е пуснат вариант на пистолета с обозначение „Mustang Pocketlite XSP“. Той бил снабден с полимерна рамка, която все по-широко навлиза в производствената практика на оръжейните фирми. Ръкохватката му е небраздена за по-добро захващане с длан. Характерна особеност на модела е откритото му ударно чукче и двойно действащия ударно-спусков механизъм. Предпазителят, блокиращ ударно-спусковия механизъм е разположен от лявата горна страна на рамката. 
Предната външна  стена на спусковата му скоба е набраздена за удобство при стрелба с двете ръце. В предната долна част на рамката има изработен напречен канал за закрепване на тактически фенер или лазерен целеуказател. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани