Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военният министър обсъди с Йорданка Фандъкова възстановяването на мемориала на софийските полкове

[post-views]

Министерството на отбраната подкрепя инициативата за възстановяване на мемориал „Паметни плочи на I-ви и VI-ти пехотни полкове“ от Първа Софийска пехотна дивизия на историческото му място, където понастоящем се намира паметникът „1300 години България“. Това се посочва в становище, представено от министъра на отбраната Велизар Шаламанов на среща с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.
Възстановяването на паметника на загиналите за обединението и величието на Родината софиянци, е дълг не само към героите, но и към обществото и България. Позицията на Министерството на отбраната е в подкрепа на всяка инициатива, която ще доведе до възстановяването на този мемориал, заяви министърът на срещата със столичния кмет.
Министерството на отбраната счита, че мемориалът на Първа пехотна Софийска дивизия следва да бъде възстановен на историческото си място, където е издигнат през 1934 г. в оригиналния си вид, се казва още в становището на министерството. Министър Шаламанов увери на срещата, че старият проект на архитект Агура от 2001 година за възстановяване на паметника няма да бъде развиван.
Обсъдени бяха и възможностите за бъдещо финансиране на проекта за възстановяване войнишкия мемориал. Присъстващите се обединиха около това, че е необходимо да продължи диалогът между Министерството на отбраната, Столична община, Министерството на културата, военнопатриотичните и родолюбиви организации и гражданското общество по темата. Възстановяването на паметника има голяма обществена подкрепа, както и подкрепа на военнопатриотичните организации, стана ясно още на срещата.
Министър Шаламанов посочи, че темата е приоритет за министерството и изрази надежда, че тя ще остане такава и за всеки един бъдещ министър на отбраната. „Търсим връзка с обществото, връзка с историята, защото от там идва силата на армията“, заяви министър Шаламанов.

Най-ново

Виж още

Избрани