Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Деня на Независимостта без политици и гръмки речи

[post-views]

„Къде ще бъде ситуиран паметникът на Първи и Шести пехотен полк от Първа Софийска пехотна дивизия е рано да се каже. Ще се търси вариант за възстановяване на мемориала в максимално близки до оригиналните параметри, необходимо е да се подготви архитектурен проект. Съгласно закона за военните паметници министърът на отбраната отговаря за тях и идеи за възстановяването без неговата благословия няма да се развият. Необходимо е Министерството на отбраната да каже ясно и категорично подкрепя ли идеята и дава ли съгласие за изграждането му в близки до оригиналните параметри.” Така в Деня на Независимостта заместник-кметът на Столичната община д-р Тодор Чобанов обясни развоя на обществената инициатива. Следващата стъпка е решение на Столичния общински съвет в рамките на октомври, последвано от становище за технически проект, одобрен по съответния ред и резолюция за строеж. Имам усещането, че сме близо до решаването на този важен на София въпрос, добави Чобанов.

Цветя за героите
Цветя за героите

Клуб „Един завет”, обединил потомци на офицерския корпус на Царство България към Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ събра софиянци и случайни минувачи на церемонията по отбелязване на 106-годишнината от провъзгласяване на Независимостта на Царство България пред мемориала на Желязната дивизия в София. Паметта е възкресена, възстановяването на монумента е само въпрос на време, зарече се адвокат Димитър Петров, предложил и организирал поклонението, който е и един от двигателите на Инициативната група за възстановяване на паметника.
И представители на кръг „Будител” положиха венец на мястото, където се е намирал мемориалът за загиналите воини от славните пехотни полкове. В поклонението участваха гвардейски полк и военен оркестър. Това не се е случвало през последните 70 години, вълнуваха се наследниците, а граждани засипаха металната ограда с цветя.
Идеята възникна в социалните мрежи, където събра над 6000 съмишленици, включително зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов, обясни за „БА” Камен Влахов, член на Инициативния комитет за възстановяване на паметните плочи. И според него възстановяването на монумента задължително минава през премахването на паметника „1300 години България” пред НДК.  Възстановените плочи не могат да придобият напълно автентичен вид, защото са били поставени на стената на казармата на Първи и Шести пехотен полк, но ще изглеждат както на старите снимки – П-образна форма, максимално близо до оригинала, обясни Влахов с надеждата следващата година Денят на Независимостта да бъде отбелязан край възстановения монумент.
Шансът монументът да прилича на оригиналния паметник е сериозен – в това е смисълът, да се възстанови справедливостта, защото оригиналът е бил важен за София и за всички българи, и в този смисъл максимална близост с оригинала ще се търси целенасочено, увери Тодор Чобанов. Идеята е реализацията да осигури достатъчно пространство за военни паради, за посрещане на дипломати, както навремето цар Борис Трети е посрещал посланиците, а площадът да има вид, подходящ за церемонии.
Имам сантимент към Първа пехотна желязна дивизия, защото съм започнал служба като лейтенант там преди 34 години, сподели полковник Боян Ставрев, командир на Националната гвардейска част, чието участие в столичните тържества на 22 септември не остана незабелязано. По-късно гвардейците демонстрираха тържествена смяна на караула пред администрацията на президента – ритуал, който се изпълнява всяка първа сряда от месеца и по време на националните празници.
Смесеният хор „Света София” при Общинския културен институт „Красно село” с диригент академик Валентин Бобевски и Софийски духов оркестър с диригент Юлий Дамянов изпълниха химна, създаден при обявяването на Независимостта от бургаския капелмайстор Георги Шагунов. Безсмъртният химн беше възстановен през 1992 г. от акад. Валентин Бобевски и хор „Св. София” и оттогава звучи неизменно единствено на софийското честване на Деня на Независимостта.

Веселка Божилова, Красимир Тодоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани