Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия заплаши с провал на зърнената сделка, ако няма гаранции за руския селскостопански износ

[post-views]

Руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко заяви в сряда, че сделката с посредничеството на Турция за деблокиране на украинския износ на зърно през Черно море може да се сблъска с проблеми и да се провали, ако пречките пред износа на селскостопански продукти от Русия не бъдат решени едновременно с началото на доставката на украинско зърно, тъй като двата документа са подписани едновременно, предаде агенция „Интерфакс“, цитирана от Ройтерс.

„Ние винаги се надяваме на най-доброто и се надяваме, че нашите партньори също ще реализират двата компонента от тази сделка за зърно: относно износа на зърно от Украйна и относно премахването на ограниченията върху износа на руско зърно като цяло“, отбеляза той.

„Интерфакс“ съшо така цитира думите на Руденко, че доставките на зърно от Украйна ще започнат скоро и той се надява зърнената сделка да бъде изпълнена.

Сделката за зърнения коридор беше подписана миналата седмица (на 22 юли), когато страните се споразумяха да разрешат износа на украинско зърно от нейните пристанища на Черно море. Координационният център, който трябва да наблюдава целия процес, започна вчера да работи в Истанбул, отбеляза по-рано руското министерство на отбраната.

Източник: БНР

Най-ново

Виж още

Избрани