Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Филмов Архив

ФИЛМОВ АРХИВ

Филмов архив на Информационния център на Министерство на отбраната

През 1936 г. с указ на цар Борис III е създадено Кино звено към Главния Щаб на българската войска. През годините след това Кино звеното се трансформира във Военна киностудия, Киностудия на народната армия, Армейски аудиовизуален център, Дирекция Кинопроизводство и реклама, Дирекция Аудиовизуални произведения. 

Филмовият архив на Министерството на отбраната с богатството си от документални и учебни филми отразява дейността му в картина и звук. Във всички времена от създаването на Военната киностудия военно патриотичната тема е неин приоритет. И ръководството на министерството на отбраната и това на киностудията се ръководят от разбирането, че военната и патриотичната тема не е нито регионална, нито ведомствена – тя е общонационална и общонародна тема. 

Това разбиране на ръководството води към отварянето на военната киностудия към обществото и неговите интереси. То осъществи функционална интеграция както с другите национални киностудии за документални филми, така и с националния киноцентър. Този подход роди съвместни продукции както на игрална тема, така и на документална. Такива филми като Време разделно, Хан Аспарух, Борис 1, Денят на владетелите, Спасението и други съвместни продукции станаха събитие и явление в нашата страна.

Учебни и документални филми се произвеждат в Киностудията на народната армия от 1966 г. до 1992 г. на 16 и 35 мм. лента. Показват се в киносалони на българската армия до 2008 г. с познавателна и възпитателна цел. Те помагат на войника да изгради система от навици за изпълнителност , за дисциплина, за работа, за организация на деня, за лична хигиена дори, която система да спомогне за успешно възпитаване на наборни и професионални войници към една бъдеща положителна социализация в българското общество. Многократно са прожектирани филми за изтъкнати български военачалници: Борис Дрангов (Борис Дрангов), Радко Димитриев (Генералът от пехотата), генерал Георги Вазов(Генерал Георги Вазов, И ден за химни ти дочака ….), генерал Владимир Вазов(Героят от Дойран), генерал Никола Иванов(Преди и след Одрин), генерал Никола Жеков (Неизвестният главнокомандващ), полк. Серафимов (Полк. Серафимов), генерал Владимир Стойчев(Генералът във фрак и Страници от албума), генерал полк. Захари Захариев(Две звезди и един живот).

От 1992 до 1998 г. със съдействието на Атлантическият клуб в България Армейският аудиовизуален център бе домакин на 5(пет) международни фестивали на военните филми от натовските държави, което издигна престижа на министерството в широки обществени среди Дарените военни филми от участващите във фестивалите държави, Франция, Белгия, Германия, Португалия, Италия и други, показващи принципите, организацията на професионалната армия, предизвикаха голям интерес и бяха преведени и разпространявани сред войските. От 1992 до 1998 г. са излъчвани по БНТ многократно документални филми, видеоклипове, репортажи и хроники по темите :
 

  • Непознатата Българска история(Историята на Рилци, Белези в съвестта, Раздвоеното сърце,Борислав и Балканите, Кадети, Фердинанд Български, Какъв е спомен останал, Дневниците на един мостовак, Площадът, Образ невъзможен, Писма от Тутракан, Левски пред съда на Портата и Историята, Под облак, И помни любящия те Христа, Атентатът, За Ернрот – без пристрастия, Кентавърът, Страст, Неизвестният главнокомандващ, Преди и след Одрин)
  •  Памет за Българската култура(Болградската гимназия, Писма до Долната земя,Сянка на жена, Писателят и неговите наставници, Магията на Българските ритми, Свети Георги Победоносец, Служение)
  •  Полемики(Вестникарската война, И рече ослицата на Валаам… Железният баща, Реката, Те , другите.. ).
  •   Армия и общество(Призори, когато тръбата…, Гергьовденси парад 94, България-малката голяма страна, Българските военноморски сили, По време на едно учение, Всичко за България, Бойният пилот, Разкази за оръжието-Ножове, Ножари).
  •  България и НАТО(Тишина в Камбоджа, Бриз 95, Петнадесет месеца без оръжие, Парашутен многобой – Сливен 96, Съвместна решимост – Белене 96, Политика за сигурност и отбрана, Психиката на войника, Шести май – Гергьовден ден на Храбростта и празник на Българската армия, Армиите на НАТО през погледа на един българин – В мир и в бран, От 5:00 до 17:00 часа, Гръцки огън, Турски марш, Професия войник, Прометеус 97, Празничен филм за Българската армия, Чайка – зодия риби(картина на полета), Кооператив ОСПРИ 98,).
  • Репортажи и хроники за събития от 1993 до 1998 г. 38 броя. От 2004 г. се прехвърлят филми от ВЕТАСАМ и кинолента 35 мм. на DVD за излъчване по Военния телевизионен канал. Част от документални филми са субтитрирани на английски език и са участвали и награждавани на международни фестивали, 20 от които са получили престижни награди.

От 2009 г. за провежданите учения на видовете и родовете въоръжени сили и участието на БА за поддържането на международния мир и сигурност, както и за приноса към националната сигурност в мирно време се произвеждат филми за излъчване по БНТ и ВТК.