Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военната академия празнува 102-годишнината си

Колективът на Военната академия „Георги Ст. Раковски” има необходимата мотивация и капацитет за съвременно развитие и самоусъвършенстване, защото това е ключът към успеха. С тези думи министърът на отбраната Ангел Найденов приветства академичния състав на военната Алма Матер.
С традиционната тържественост ВА „Г. Ст. Раковски” отбеляза 102-рата годишнина от създаването си. В слънчевото утро на плаца командири, преподаватели, слушатели и военни аташета оформиха строя, който беше приет от министър Найденов. Сред присъстващите бяха началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, депутати, генерали, офицери, ветерани.
Министър Найденов поднесе венец пред паметника на патрона на академията – Георги Раковски. Присъстващите запалиха свещи в храма „Св. Архангели”, след което дойде ред на словата и наградите на отличилите се в голямата зала на академията.

На този ден по традиция отбелязязваме огромното значение на академията като национална военна институция, която в продължение на повече от един век е в основата на обучението и предоставянето на висока квалификация за армията, системата на отбраната, както и основно средище за научни изследвания по въпросите на националната сигурност, обърна се към залата министър Найденов след като връчи награди на отличили се представители на академичния състав.
В изказването си той акцентира върху ролята на НАТО в съвременния свят. „По отношение на политиката за отбрана, изпълнението на основните задачи трябва да води до засилване на възпиращия потенциал на алианса. Това може да бъде постигнато чрез възможно изнесено напред разположение на силите, включително и преразглеждане на географското разположение на командната структура на НАТО, или разработване на нови и осъвременяване на съществуващи планове за извънредни ситуации, които да покриват и нови територии – например Черноморската зона”, посочи министърът. Нашето категорично мнение е, че Югоизточна Европа, Балканите, Черноморския регион, предвид на тяхната близост с региони с продължаващи кризи и конфликти, заслужават специално внимание, изтъкна той.
Предстои задълбочен анализ и едно сериозно преосмисляне на политиките на алианса  по отношение на мястото му в глобалната среда за сигурност, каза Найденов. Това ще рефлектира и върху изграждането на отбранителните способности на страните-членки с акцент върху колективния принос поясни той. По думите му у нас прегледът на структурата на въоръжените сили цели оценка на резултатите и качеството на трансформация, а не съкращаване на личен състав, каквато беше практиката досега.
Промените, които предстоят, неизбежно ще засегнат и военнообразователната система и ще поставят на изпитание нейните способности за адаптиране, посочи министърът. Сега е моментът на практика да претворим идеите за модерно мислене, преподаване и обучение, изтъкна Найденов.
Военната академия полага непрекъснати усилия да отговори на потребността за ефективна и качествена подготовка на нов тип лидери за нуждите на системата за сигурност и отбрана, заяви началникът на ВА „Г. Ст. Раковски” комодор Димитър Ангелов. Той каза, че в академията работят 130 висококвалифицирани преподаватели и изследователи, 65 от които са хабилитирани лица.
Десет са професорите, 55 са доцентите, 94 преподаватели имат научна степен.
Това е нашият най-важен капитал в момента, това е нашата гаранция за високо качество на обучението, изтъкна комодор Ангелов. Ежедневно преподавателите предават своя опит на над 600 слушатели и студенти в магистърските специалности и на над 71 докторанти.
Огромна благодарност към всички вас, защото Военната академия е една призната, утвърдила се институция със славна история, настояще и бъдеще, обърна се към присъстващите началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, който също връчи награди на отличили се.
Пожелавам ви с дръзновение при решаване на задачите да обучавате по най-добрия начин вашите подчинени – слушатели, студенти, докторанти, специализанти, за да може да дадат най-доброто от себе си и да представят Българската армия както в страната, така и в чужбина – по време на мисии, по време на изпълнение на своите задължения в щабовете на НАТО, във военните структури на Европейския съюз, каза началникът на отбраната.
„Днес в средата за сигурност на Европа отново настъпват остри и динамични изменения. Кризата в Украйна е факт и тя ни напомня, че сигурността не идва наготово и че все още е възможно в Европа да се преначертават граници, да избухват бомби и да не се спазва върховенството на закона и правилата на международния ред. Наблюдаваме връщане към политики от отминали векове”, се казва в посланието по случай годишнината от името на президента Росен Плевнелиев, който отправя поздравления към академично-преподавателския състав. „Последните събития потвърждават колко важно е членството ни в НАТО, което се базира на демократичните ценности. Днес стратегическата задача, която стои пред нас е да изградим адекватни на обстановката въоръжени сили, способни, съвместно с армиите на нашите съюзници в системата на колективната отбрана, надеждно да защитят постиженията на демократичното общество”, се посочва още в адреса на държавния глава. Накрая присъстващите бяха зарадвани с жизнерадостните изпълнения на артистите от Представителния ансамбъл на въоръжените сили.

Най-ново

Единична публикация

Избрани