Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началникът на Централното военно окръжие полковник Стоян Стаматов: Страховете не се оправдаха

[post-views]
Полковник Стоян Стаматов
Полковник Стоян Стаматов

Повече от 4500 паралелки в над 1000 училища се обучават по въпросите на отбраната

– Г-н полковник, кога започна и как протича подготовката за обучение на учениците от 9 и 10 клас по въпросите на отбраната?

– Подготовката започна непосредствено след приемане на Наредбата за условията и реда за разкриване и осигуряване на дейността на курсове по начална и/или специална военна подготовка във висшите училища и за подготовка на учениците от средните училища, приета с ПМС 43 от 22.02.2013г. В началото на месец март 2013 г. с помощта на регионалните инспекторати по образованието стартирахме с уточняване на средните училища с 9 и 10 клас, в които предстоеше да започне подготовката.
Споменатата наредба бе нова, както за нас, така и за регионалните инспекторати по образование и директорите на училища. Това създаде определени затруднения в началото, което наложи уточняване на някои, най-вече организационни въпроси, и в резултат на съвместната дейност с директорите на училища, броят на паралелките беше уточнен.
Затруднение се оказа събирането на програмите от училищата, за дните и часовете, в които се провежда часът на класа. Съгласно наредбата, подготовката в 9 и 10 клас, свързана с отбраната на страната, започва от 1 декември, а учебната година започва на 15 септември. Разработването на нашите графици с уроците се извършва, след като е започнала учебната година и програмите в училище вече са завършени и се изпълняват. От това следва, че нашите часове се вмъкват впоследствие. Това наше по-късно планиране създаде известни притеснения в директорите, които вече бяха планирали часовете на класа до края на учебния срок, а някои даже и до края на учебната година. Въпреки посочените трудности, благодарение на настойчивостта на служителите от структурите на Централното военно окръжие (ЦВО) и проявеното разбиране от директорите на училища, успяхме да завършим разработването на план-графиците навреме и да започнем организирано провеждане на часовете по въпросната подготовка в 9 и 10 клас.

– В колко училища се провеждат тези часове и по колко са те?

– Обхванати са всички средни училища в страната, независимо дали са държавни, общински или частни, или това са малко над 1000 училища с повече от 4500 паралелки в 9 и 10 клас. Общо за годината се провеждат 5 часа в 9 клас и 5 часа в 10 клас. През първия срок, с малки изключения, бяха проведени по два часа в 9 и 10 срок, а през втория срок започнаха и предстои да се преминат останалите 3 часа, като във всеки час се изучава съответната тема от наредбата.

– Кой провежда часовете?

– Часовете се провеждат от ръководители – военнослужещи и цивилни служители от структурите на ЦВО в цялата страна. Но от посочената бройка на паралелките става ясно, че общо часовете за страната са 22 740. Само с усилията на личния състав на ЦВО е невъзможно да се провежда тази подготовка. По тази причина със заповед на министъра на отбраната са определени и военнослужещи и преподаватели от СКС, ВВС, ВМС, СВ, Военна академия, Националния военния университет и Висшето военноморско училище, които участват в подготовката на учениците.

– Определените за ръководители преминали ли са някаква подготовка за обучение на ученици?

– Всички те са професионалисти в своята област. Разбира се, това не е достатъчно. С всички тях бяха проведени семинари, организирани от дирекция „Управление на човешките ресурси” – МО в София, Пловдив, Варна, Шумен, Велико Търново и Плевен с обсъждане на тематиката и методиката на изнасяне на уроците. В семинарите взеха участие и служителите, разработили уроците.

– Какво допълнително заплащане получават тези, които провеждат часовете?

– Не получават допълнително заплащане. Не малка част от часовете са извън работното време на формированията, в които служат определените за ръководители. По правило училищата учат на смени и обикновено първият час на първа смяна започва в 07.30 ч., което е доста по-рано от обичайното начало на работно време 08.30 или 09.00 ч. на преподавателите. Последните часове за втора смяна обикновено свършват след 19.30 ч., което също е извън работното време на ръководителите, но въпреки това те не получават никакво допълнително възнаграждение.

– Споменахте служители, които са разработили уроците, бихте ли пояснили за какво става въпрос?

– Провеждане на уроците в 9 и 10 клас нямаше да е възможно без разработване и размножаване на материалите по утвърдените теми. Изключително полезни се оказаха теоретичните разработки, които бяха отпечатани под формата на учебни материали, а така също и подготвените дискове с презентации и клипове, което е предпоставка за качествена предварителна подготовка от страна на ръководителите. Материалите бяха разработени от Военната академия, Националния военен университет, Висшето военноморско училище и ЦВО. Печатните материали и дисковете бяха предоставени на всяко училище и на ръководителите. За учениците не се предвижда предоставяне на материали, нито каквато и да е форма на контрол, тоест – няма да ги изпитваме. Успяхме съвместно с дирекция „Информационен център на МО” да заснемем учебни филми по две от темите, специално предназначени за подготовката на учениците. Нашият стремеж е да филмираме и другите теми, за да бъдем достатъчно атрактивни, достъпни и интересни на учениците, но това зависи и от ресурсите, с които разполагаме. Преминатите до този момент уроци показват, че е необходимо прецизиране и актуализиране, както на темите, така и на разработените материали и това ще бъде направено за следващата учебна година. Значително се улеснява провеждане на уроците с разработените филмови материали и презентации.

– Вече сте преминали първия срок и навлизате във втория, какви са вашите впечатления за хода на подготовката?

– Съществуващите страхове преди началото на подготовката от непознатата ни аудитория, от евентуално пренебрежителнo или неуважително отношение от учениците към хората, определени за провеждане на подготовката, от незаинтересованост и апатия към проблематиката, определено не се оправдаха. В повечето от случаите вниманието на учениците бе ангажирано и те проявяват интерес. В отделни случаи дори присъстват ученици от 11 и 12 клас по тяхно желание. Присъствието на класните ръководители допълнително оказва дисциплиниращо въздействие. Наредбата категорично изисква присъствие на класния ръководител. Часовете на класа на повечето места се провеждат в подходящи кабинети, но понякога и в такива, които не са оборудвани и няма условия за онагледяване. Възникват проблеми с техническата осигуреност. Не във всички училища са на разположение работещи компютри и мултимедии, което налага провеждане на часа без онагледяване.

– Предвиждат ли се практически занятия, например с оръжие?

– Не, не се предвиждат практически занятия в училище. Наредбата изисква само теоретични уроци. В училище е забранено внасяне на оръжие, даже и с учебна цел. Ръководителите на занятия, също не носят лично или служебно оръжие по време на провеждането на часовете. От своя страна учениците проявяват интерес към бойната техника, въоръжението, снаряжението и войсковия живот. Изказват и желание за участие в практически и полеви занятия. Това би могло да се организира по време на провежданите дни на отворени врати във военните формирования или под друга форма на сътрудничество между училищата и военните формирования. Могат да се използват и възможностите на Националния военноисторически музей, а и на други музеи в страната, които съхраняват военни експонати.

Най-ново

Единична публикация

Избрани