Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кандидатите за еврокомисари в дебат

[post-views]

Четиримата основни кандидати да оглавят Европейската комисия участваха вчера в първия по рода си телевизионен дебат. 90-минутният диспут се състоя в Мастрихтския университет в Холандия и бе излъчен по телевизия „Евронюз“. Жан Клод Юнкер, Мартин Шулц, Ги Верхофстад и Ска Келер показаха ясни политически различия, като фокусът беше върху икономиката на континента, който все още се възстановява от кризата. Други важни теми бяха влиянието на Европейския съюз и бъдещата му политика. Левият кандидат Алексис Ципрас отказа участие.

Изборите за Европейски парламент предстоят след по-малко от месец. Дебатът идва в момент, когато Европейският съюз се опитва да покаже общественото си значение пред все по-враждебно настроените избиратели, коментира Ройтерс. Очаква се места в парламента да спечелят националистически партии и евроскептици. Това може сериозно да промени състава на събранието.

„Проблем на европейските избори е тенденцията гражданите да не ги приемат сериозно, а като не ги приемат сериозно, това ще докара много подобни хора в европейския парламент. За мен като германец е немислимо нацистка партия да седи в следващия Европейски парламент и оттам да прави пропаганда на идеологията на Адолф Хитлер”. Това заяви Мартин Шулц, кандидатът на социалистите.

„Аз участвам в кампания за Европа, която създава заетост и растеж, без да харчи пари, които нямаме“. Това заяви бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, предложението на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия. По отношение на ситуацията в Украйна той заяви: „Тези, които критикуват Европа, че има твърде слаба реакция, те наистина искат война, защото това е алтернативата на санкциите. Ние притежаваме меката сила да водим диалог и да оказваме натиск върху Русия”.

Ги Верхофстад призова Европа да окаже по-силен отпор на руския президент. Според него ако Путин вижда слаб Европейски съюз, неспособен да се задейства, той ще продължи да действа. Той поиска повече персонални санкции срещу антуража на руския държавен глава.

Темата за случващото се в Украйна и отношенията с Русия плавно премина към руския газ и дали Европа прави достатъчно, за да развие алтернативни източници на енергия.

Тук се намеси кандидатът на Зелените Ска Келер, която настоя за ограничаване на зависимостта от руските газови доставки. Според нея е срамно, че европейският бюджет за проучване на алтернативни източници е бил ограничен.

Накрая четиримата описаха визията си за бъдещето на съюза и какви еврокомисари смятат да бъдат. Жан Клод Юнкер наблегна на обединението на Европа, докато Мартин Шулц поиска повече справедливост и честност, които да се видят от обикновените хора. Според Ги Верхофстад Европа има нужда от нови лидери и отхвърляне на старите рецепти на консерватори и социалисти. Ска Клере изтъкна, че зелените искат повече грижа за хората, а не за общия пазар и големия бизнес.

Най-ново

Единична публикация

Избрани