Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови командири повеждат строя

[post-views]

Нови командири ще поведат строя на видовете въоръжени сили, става ясно от правителственото предложение за генералски рокади. Командирските постове се заемат от досегашните заместник-командири.

Съвместното командване на силите

Поддържането на мисиите на Българската армия зад граница, ангажиментите за логистиката, както и за редица важни дейности, осигуряващи успеха на съвместността по време на учения и реални операции са сред основните отговорности на Съвместното командване на силите (СКС). Предвижда се генерал-лейтенант Атанас Самандов да бъде освободен от длъжността „Командващ на СКС” и от военна служба, считано от 17.09.2014 г. във връзка с навършване на пределна възраст за притежаваното звание. Същевременно Министерският съвет предлага на президента сегашният заместник-командващ на СКС – контраадмирал Георги Мотев да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността „Командващ на СКС”, считано от 17.09.2014 г. за срок до назначаването на титуляр. Уточнява се, че този срок не може да е по-дълъг от една година. Контраадмирал Мотев е роден на 21.02.1957 г. в Горна Оряховица. Завършил е ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” през 1981 г., ВМА – Русия през 1991 г. и ВА „Г. Ст. Раковски” през 2003 г. Военната му кариера започва през 1981 г. като помощник-командир на минен заградител. Последователно се изкачва по стъпалата на военната професия до командир на военноморска база Бургас (2005-2011 г.), заместник-командир на ВМС (2011-2012 г.) и от 2012 г. – заместник-командващ на СКС.

Сухопътните войски

Сухопътните войски (СВ) в момента действат на няколко фронта. Подготвя се сертификацията на четвъртата батальонна бойна група през май. Денонощно се изгражда оградата по южната граница. Формирования се подготвят за помощ на населението при бедствия у нас и за мисии в чужбина. Пехотата трупа знания и опит на занятия, тренировки и учения. Най-големият вид въоръжени сили ще има нов командир. „Бригаден генерал Андрей Боцев да бъде освободен от длъжността „началник на щаба на СВ”, да бъде назначен за командир на СВ и да бъде удостоен със званието генерал-майор, считано от 30 юни”, се казва в правителственото предложение до президента. Бригаден генерал Боцев в момента е началник на Щаба на Сухопътните войски. Роден е на 26.11.1959 г. в Гоце Делчев. Завършва ВНВУ „Васил Левски” във Велико Търново през 1981 г., ВА „Г. Ст. Раковски” през 1990 г. и генералщабния факултет във ВА през 2004 г. Военната му кариера се развива от командир на взвод през 1981 г., през командир на рота, на батальон, на полк, началник на щаб на бронетанкова бригада, командир на планинска бригада, до заместник-началник на СВ и от 01.07.2011 г. – началник на Щаба на СВ.

Военновъздушните сили

Време за полети настъпи във Военновъздушните сили (ВВС). Не само защото е пролет и идва времето на най-интензивните учения. А защото проектът за нов основен боен самолет вече добива реални очертания. Екипът, който разработва проекта, се ръководи от заместник-командира на ВВС бригаден генерал Румен Радев. Дали процедурата по закупуването на така необходимия на България нов изтребител ще започне тази година, каквито са намеренията на ръководството на МО? Отговорът предстои и проектът има още по-големи шансове да се реализира, защото правителството реши бригаден генерал Румен Радев да бъде освободен от длъжността „заместник-командир на ВВС”, да бъде назначен за командир на ВВС и удостоен със званието генерал-майор, считано от 30 юни. Той е роден на 18.06.1963 г. в Димитровград. Завършва ВВВУ „Г. Бенковски” в Долна Митрополия през 1987 г., а също Ескадрилен офицерски курс, „Максуел”, САЩ през 1992 г., Командно-щабна академия – ВА „Г. Ст. Раковски” през 1996 г. и Военновъздушен колеж „Максуел”, САЩ през 2003-а. Доктор на военните науки. Военната му кариера започва през 1987 г. като младши пилот и продължава през различни длъжности до командир на авиобаза, а от 2011 г. – заместник-командир на ВВС.

Военноморските сили

Модернизацията на фрегатите и въоръжаването им с противокорабни ракети, логистичната поддръжка на херликоптерите „Пантер”, придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб, са само някои от проектите, по които Военноморските сили (ВМС) работят. Но това е пътят за жизнено необходимото обновление на флота, за да бъде той в състояние да гарантира морската сигурност на България по стандартите на 21 век. При това „бъдещите кораби, които ВМС ще придобият, ще са нови, а не втора ръка”, заяви категорично пред в. „Българска армия” командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов преди година. С встъпването си на длъжност началник на отбраната той ще може още по-силно да отстоява тази своя позиция, подкрепян от своя сегашен заместник, който ще поеме руля на капитанския мостик на военния флот. Комодор Димитър Денев да бъде освободен като заместник-командир на ВМС, да бъде назначен за командир на ВМС и удостоен със званието контраадмирал. Промяната влиза в сила от 30 юни, се посочва в правителственото предложение до президента. Комодор Денев е роден на 13.04.1957 г. във Варна. Завършва ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” през 1982 г., ВМА – Русия през 1992 г. и Военноморски колеж на САЩ в Ню Порт през 2003 г. Военната си кариера започва през 1982 г. като командир на минно-артилерийска бойна част на базов тралчик. Следва възходяща поредица от длъжности, включително директор на дирекция „Ресурси” в Щаба на Съвместното командване на силите на НАТО в Лисабон, Португалия, до сегашната му позиция на заместник-командир на Военноморските сили.

Най-ново

Единична публикация

Избрани