Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парадът ще покаже духа на армията

[post-views]

Около 700 воини бият крак край Националния исторически музей

Всички, които дойдат на военния парад на 6 май ще видят едни добре аранжирани и синхронизирани блокове от военнослужещи, движещи се в такта на музиката като един и изразяващи духа на Българската армия. Това каза за в. „Българска армия” заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев. Той ще командва военния парад на тазгодишния Ден на храбростта и Празник на Българската армия. На 6 май от 10.00 ч. по жълтите павета на площад „Княз Александър Първи” и булевард „Цар Освободител” ще дефилират

около 700 военнослужещи

от всички видове въоръжени сили. От няколко дни край Националния исторически музей в София ехтят военни маршове, звучат отривисти команди и кънти единната маршова стъпка на воинските блокове, които се подготвят за парада. Тренировката върви на пълна скорост. От вчера над столицата започнаха и полетите на хеликоптерите и самолетите, които ще прелетят на 6 май над централния площад на България. „Подготовката за парада върви нормално, нямаме срив в организацията. Момчетата предварително са се постарали под ръководството на своите командири. Блоковете са добре синхронизирани. Има няколко малки неща за доусъвършенстване, но това в процеса на тренировките ще бъде отработено и смятам, че на генералната репетиция и на самия парад на 6 май всичко ще бъде на ниво”, заяви контраадмирал Мотев. По думите му, по време на тренировките се изчистват малките разлики в строевата подготовка на воините, които идват от различни гарнизони и видове войски. Традициите във флота са едни, в СВ – други, във ВВС – също са различни, изтъква контраадмирал Мотев. Но с помощта на колегите от Националната гвардейска част, блоковете, под ръководството на техните командири, се стремят да изпълняват основните принципи, които са били като принципи още при създаването на българската земска войска, допълва тоя.

Блоковете ще бъдат еднотипни

като движение, като такт на маршировка с музиката, като дистанция и равнение, изтъква командващият парада. В два от блоковете асистенти на знаменосците са момичета-военнослужещи. Няколко техни колежки пък са включени в общия строй. Единият от блоковете на СВ – този от Карлово, включва участници в мисии, които скоро ще заминат за Афганистан. Над площада по време на парада ще прелетят хеликоптери и самолети от ВВС. Иначе по жълтите павета ще преминат само воинските блокове, без бойна техника. Хеликоптер Ми-17 ще открие парада с националния флаг при началото на тържествения марш. Парадът ще бъде закрит с полет на кугъри. Предвидено е над площада да прелетят също самолети „Пилатус” и „Спартан”, ще има и реактивни изтребители МиГ-29 и МиГ-21, посочи контраадмирал Мотев.

Той заяви, че по същото време в Националния военноисторически музей (НВИМ) посетителите

ще могат да видят техника

на Военната полиция, която е в състава на контингентите ни на мисии, както и друга бойна техника, на въоръжение във войската. В НВИМ по традиция 6 май отново ще е ден на отворените врати. В празничния ден тържествени прояви ще има из гарнизоните в цялата страна. Формированията на ВМС във Варна и Бургас също ще отворят врати за посетителите. Това, което наблюдавам в момента като дух, като мотивация, като настроение, показва, че военнослужещите в парада оценяват доверието, което им е оказано, високата чест да бъдат участници в парада, изтъкна контраадмирал Мотев. Настроението на всички е ведро, със самочувствие, смятам, че представянето ще бъде добро, такова каквото трябва да бъде на 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия, обобщи командващият парада.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани