Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пищен парад за Деня на победата в Русия

[post-views]

На Червения площад в руската столица Москва се проведе 69-тият парад на победата на СССР срещу нацистка Германия. Събитието мина под патриотичната еуфория, завладяла страната след анексирането на Крим, коментира Юронюз.

В речта си руският президент Владимир Путин не спомена събитията в Украйна, но наблегна на героичната защита на Севастопол по време на Втората световна война. Думите му бяха изпълнени със символизъм. „Силата и достойнството на Русия се крият в неразривната връзка между поколенията, която и занапред ще се съхрани, поставяйки службата за Отечеството преди всичко останало. Това е празник, в който триумфира всепобеждаващият патриотизъм”, изтъкна Путин. „Винаги ще пазим тази свещена истина и няма да допуснем предателство и забвение на героите, които без да жалят себе си, запазиха мина на планетата”, каза още Путин.

На Червения площад маршируваха повече от 11 хиляди войници, офицери и курсанти. Пред множеството преминаха 151 единици бойна техника, а в небето прелетяха 69 самолети и хеликоптери. Показани бяха бронирани автомобили „Тигр”, БТР-и, както и новите машини „Тайфун”. На парада преминаха и войските от ПВО, които представиха ракетните комплекси „Бук-М2”, установките С-400 „Триумф” и подвижните ракетни комплекси „Тополь-М”. Самолетите бяха основно от видовете МиГ и Су, както и хеликоптери Ми и Ка. Колоната завършиха щурмовите Су-25 БМ, които разпръснаха цветен дим.

Тази година бяха представени специално войските от Черноморския флот, които носеха знамена на Крим и Севастопол. Кулминацията на честванията се очаква да бъде днешният военен парад в Крим, присъединил се през март към Русия в резултат на спорен референдум, непризнат от международната общност и произведен под защитата на руски военни. Присъединяването, осъществено след идването в Киев на проевропейски власти, предизвика най-тежката криза между Русия и Запада от края на Студената война, като при това тя не спира да се влошава с разрастването на съпътстваните от насилие вълнения в Източна Украйна, която вече се намира на ръба на гражданска война.

Очаква се Путин да приеме парада за първи път от присъединяването на полуострова. Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че би било „жалко такъв ден да бъде използван в подобен контекст на напрежение, за да се организира парад“ в Крим, на който да присъства руският президент.

Най-ново

Единична публикация

Избрани