Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Натовски дула върху руски машини

[post-views]

В „ТЕРЕМ – Ивайло” оборудват бетеери с картечници и модерни заглушители

Бъдещето е в преоборудването на руски бази (на бойните машини – б. р.) с натовско въоръжение. Това казва управителят на „ТЕРЕМ – Ивайло” – Велико Търново инженер Светозар Стоянов. По време на изложбата „Хемус – 2014” в Пловдив предприятието представи своите нови разработки. Сред експонатите имаше познати от „Хемус – 2012” образци, чиито възможности са увеличени. Става дума за разширяване използването и експлоатацията на голямокалибрените картечници, които се слагат по бронирани машини и танкове, заявява инженер Стоянов. Посетителите можеха да видят оборудвани с въоръжение и специални прибори автомобил „Хамър” и бетеери.

В завода са оборудвали картечниците така, че може да бъдат монтирани за стрелба от земя и сложени на какъвто и да е вид автомобил. Направихме нашите разработки, които да са мобилни, универсални и използвани навсякъде, посочи инженер Стоянов.

Продължихме тези неща във връзка с изискванията на Българската армия за въоръжаване на мисиите, споделя управителят на „ТЕРЕМ – Ивайло”. Машините, с които българските бойци са на мисии, са въоръжени със 7,62-мм картечници. А изложените на „Хемус – 2014” са с калибър 12,7 мм. Предприятието представи два варианта – 12,7-мм картечница NSVT и 12,7 с картечница ДШКМ. С тези картечници сме провели в рамките на година и половина осем изпитателни стрелби на полигона на Националния военен университет в Беляковец, казва инженер Стоянов.

Отделно за защита на мисиите, конвоите, личния състав и техниката е създадена системата Jammer, допълва той. Апаратурата служи за радиозащита срещу импровизирани взривни устройства. Тя заглушава джиесемите и радиоуправлението на противника, което може да предизвика задействане на експлозивите. Системата действа в радиус 5 км., но и повече.

Намираме пазари и за военната, и за гражданската продукция, посочва управителят на фирмата. А дали Министерството на отбраната купува от изделията на предприятието? „МО е с много ограничен ресурс. Минимални са поръчките, които могат да купуват. Но за нас дали е голяма или е малка поръчката, няма голямо значение. Въпросът е да покажем нещо, което е необходимо и върши работа на хората”, споделя инженер Стоянов. Той допълва, че предприятието е готово да оборудва още машини „Хамър”, с които воините ни да изпълняват задачите си на следващата мисия.

Управителят на „ТЕРЕМ – Ивайло”, коментира и необходимостта от нова бойна машина на пехотата. По думите му за създаването й може да се използват съществуващи и в момента машини, които да получат ново оборудване. Така върху базата на руската техника може да бъде монтирано въоръжение от алианса.

„А по-истинското бъдеще, ако искате личното ми мнение като специалист е използването на натовските патенти, за да можем да направим нещо, което отговаря на техните изисквания и ще бъде прието на въоръжение. Това е пътят, по който можем да се спасяваме и да развиваме военнопромишления комплекс”, категоричен беше управителят на „ТЕРЕМ – Ивайло”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани