Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нужно е нарастване на парите за отбрана

[post-views]

Необходимо е да се преустанови съкращаването на бюджетите за отбрана и постепенното им нарастване до 2 процента от брутния вътрешен продукт. Такова становище беше изразено на срещата на военните министри от НАТО, проведена в Брюксел.

В своето изказване на срещата на военните министри от НАТО в Брюксел министър Ангел Найденов изрази безпокойството на страната ни от развитието на обстановката в Украйна и нейното негативно влияние върху обстановката в Черноморския регион и енергийната сигурност. Той подчерта, че на предстоящата Среща на върха НАТО трябва да приеме балансиран подход за разрешаване на предизвикателствата пред сигурността. Министрите на отбраната дадоха указания за разработването на План за действие за готовността на Алианса и на всеобхватна програма за ученията и подготовката, както и за усъвършенстване на процеса на отбранително планиране. Обсъдени бяха и мерките за преодоляване на недостига от способности. В тази връзка на предстоящата Среща на върха се очаква страните да поемат ангажименти за преодоляване на съкращаването на бюджетите за отбрана и постепенното им нарастване до достигане на декларираните през 2010 г. на срещата в Лисабон нива от 2% от Брутния вътрешен продукт.

Срещата продължи със заседание на комисията НАТО – Грузия. В своето изказване министър Найденов изрази подкрепата на България за евроатлантическия стремеж на Грузия и подчерта необходимостта от отправяне на ясно послание затова с предоставянето на План за действие за членство на предстоящата Среща на върха на НАТО в Уелс.

Срещата на министрите на отбраната приключи със заседание с партньорите, участващи в операцията на НАТО в Афганистан. Министрите на отбраната дадоха висока оценка на напредъка на процеса на преход в страната. Командващият Съюзното командване по операциите информира за напредъка на работата по оперативния план за новата мисия на Алианса след 2014 г., който бе одобрен от министрите на отбраната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани