Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Асад очаквано печели изборите

[post-views]

Башар Асад спечели 88,7% от гласовете на президентските избори в Сирия, обяви председателят на сирийския парламент Мохамад ал Лахам, цитиран от Ройтерс.

С това сирийският президент си осигурява трети мандат, въпреки гражданската война, която започна в резултат на протестите срещу управлението му.

„Обявявам победата на доктор Башар Хафез ал Асад като президент на Сирийската арабска република с абсолютно мнозинство от подадените на изборите гласове“, каза Лахам в телевизионно обръщение от кабинета си в сирийския парламент.

Гласуването се състоя в контролирани от правителството райони на Сирия, но не и в големи части от Северна и Източна Сирия, които са контролирани от бунтовниците, отбелязва Ройтерс. За Асад са гласували 88,7%, което се равнява на 10,2 млн. от общо 11,6 млн. сирийски избиратели. Двамата съперници на действащия президент остават далеч назад. За бизнесмена и бивш министър Хасан ан Нури са гласували 4,3%, за комуниста от Алепо Махер Хаджар – 3,2% .

Никаква изненада в Сирия – Башар Асад беше преизбран за президент, отбелязва лаконично в. „Фигаро“. Единственото неочаквано нещо в тези избори беше, че за първи път Асад имаше двама съперници за поста, допълва изданието.

Най-ново

Единична публикация

Избрани