Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Казанлък почита Празника на розата

[post-views]

Тазгодишният Фестивал на розата бележи 111-та на празненствата, които се честват за първи път през 1903 г. Традиционно те се провеждат през първите почивни дни на юни. Дълги години това е само поминък, но едва през 30-те години на ХХ век розовите градини, красивата природа и архитектура, местната розова индустрия се осъзнават като атрактивни неща, които предизвикват интереса на български и чуждестранни туристи. Неизменна част от традиционната програма на всички празници през годините са ритуалите „розобер” и „розоварене”, празничното шествие по улиците на града и конкурсът за красота „Царица Роза”, в който взимат участие най-красивите абитуриентки от випуска.

Призът Царица Роза 2014 тази година извоюва Гергана Петрова. Възпитаничката на казанлъшката Природо-математическа гимназия е 46-тата носителка на приза в историята на празниците. Нейни подгласнички са Ренета Колева от Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” и Бетина Миткова от същото училище. Водещ на церемонията бе Калин Сърменов. Абитуриентката бе единодушно избрана от 10-членното жури на конкурса, председателствано от Почетния гражданин на Казанлък и директор на болница „Св. Екатерина“ неврохирургът проф. Генчо Начев. Чаровната Гергана, която успя да впечатли с визия и сценичното си поведение взискателното жури, получи едногодишна стипендия от името на община Казанлък, която ще вложи в своето образование. Новата Царица Роза на Казанлък възнамерява да учи зад граница, като запише продуктов дизайн в университет в Глазгоу, Шотландия.

За първи път Царица Роза положи и клетва към Казанлък. С нейния избор официално беше даден старт и на 111-те Празници на розата в Казанлък.

Три нови събития са включени в програмата на тазгодишния фестивал. Първото от тях е Четвъртият национален преглед на фолклорните ансамбли на Националната секция на ЦИОФ. На прегледа сили в надиграването ще премерят фолклорни състави от цяла България.

За първи път в Казанлък се провежда и Националният турнир по плажен волейбол за мъже и жени на специално изградено за целта ново игрище. Основната схема на турнира включва 12 мъжки и 8 женски отбора. Според Българската федерация по волейбол условията са чудесни и състезанието има шанс да се превърне в традиционно. Първият турнир по плажен волейбол в Казанлък спечели суперлативи с организацията си и единствено лошото време през последните дни, остави полупразни трибуните. Очакванията са през 2015 година Казанлък отново да бъде домакин на турнир от Националната верига по плажен волейбол.

Тази година бе даден и стартът на Международния фестивал на анимационния филм „Златен кукер“. Събитието се провежда за първи път в Казанлък и носи със себе си магията на киноизкуството.

От 30 май до 1-ви юни се проведе и Третия регионален пленер за детска рисунка „Казанлък през нашите очи”, организиран от НЧ “Възродена искра – 2000” и Община Казанлък. В пленера се включиха над 40 деца на възраст до 14 години. Малчуганите нарисуваха над 80 рисунки в рамките на дните, през които протече пленера. С много усмивки и веселие участниците пресъздадоха в рисунките си стария Казанлък, кв. „Кулата”, Лъвовата чешма, църкви от града, улици, сцени веселие, Етнографския комплекс, розобер и други обичаи.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България бе отбелязана с тържествена заря-проверка на 2 юни от 21 часа на централния пл. „Севтополис“. В честването участваха военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово. Командващ на зарята е подп. Мирослав Костадинов, командир на военно формирование на бригадата в Казанлък. Преди тържествената заря-проверка, на пл. „Севтополис“ ще свири военният духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора.

Нов елемент в празненствата е и атракционното влакче, което обикаля по специален маршрут в Казанлък от около 10 дни и вече е превозило около 7 000 души. Само на 1 юни влакчето е направило 32 курса и е превозило над 1700 пътници. Откакто влакчето се движи в Казанлък, то постоянно е пълно с деца и възрастни, които се радват на придобивката.

Най-ново

Единична публикация

Избрани