Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финансовата политика – тема на дебатите по петия вот на недоверие

[post-views]

Дебатите по петия вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски прераснаха във взаимни обвинения от страна на настоящите и бившите управляващи кой е довел страната до по-лошо финансово състояние. Менда Стоянова от ГЕРБ, която прочете мотивите за вота заяви, че предложеният бюджет е нереалистичен, приходите изостават, очакванията за разходната част също са притеснителни. Липсата на прозрачно управление на безвъзмездно предоставените средства от сегашното правителство е предрешило спирането на оперативна програма „Околна среда” и „Регионално развитие”, добави Стоянова.

От своя страна финансовият министър Петър Чобанов изчисли, че управлението на ГЕРБ е струвало на страната по 2 милиарда евро на година. Той беше категоричен, че външният ни дълг е нараснал с 800 милиона, а не с 8 милиарда лева и България остава вторта страна с най-нисък дълг след Естония. Той подчерта, че към края на април тази година фискалният резерв е бил 6 милиарда лева, а през февруари 2013 е бил 3,9 милиарда. Той припомни, че политиките на кабинета са насочени изключително към икономически растеж и борба с безработицата.

Правителството получи критики и по отношение на събираемостта на приходите, здравеопазването, борбата с контрабандата.

Макар че финансовият министър определи мотивите за вота като „претоплен от миналата година тюрлюгювеч, който продължава да бъде безсолен „, дали кабинетът „Орешарски” ще остане да управлява страната ще стане ясно 24 часа след приключването на дебата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани