Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обама осъди руската агресия

[post-views]

Американският президент Барак Обама осъди руската „агресия” срещу Украйна, съобщи БиБиСи. Това стана в дългоочакваната реч, която държавният глава произнесе пред световни лидери в полската столица Варшава. Обама участва в честванията по повод падането на комунизма в Полша преди 25 години.

„Как можем да допуснем мрачни тактики от ХХ век да определят ХХІ-вия?”, попита Обама и добави, че страната му никога няма да признае руската окупация на Крим и извършеното от Русия погазване на украинския суверенитет.

През историята полският народ е изоставян от приятели, когато е имал най-голяма нужда. Дойдох във Варшава – от името на САЩ, от името на НАТО – да потвърдя нашия непоклатим ангажимент към полската сигурност, обяви той. В „Деня на свободата” на историческия площад до Кралския дворец президентът се закани, че ще използва цялата мощ на американските въоръжени сили, за да защити Полша и другите съюзници в Източна Европа и определи Русия като заплаха за регионалната сигурност и демокрация. Той отново потвърди ангажимента на САЩ да подкрепи съюзниците в Централна и Източна Европа, допълвайки, че „те няма да останат сами”. „Нашите свободни нации ще останат обединени, така че нови руски провокации ще означават повече изолация и по-скъпа цена за Русия”, категоричен бе той.

Порошенко е мъдър избор

По-рано във Варшава Обама се срещна с новоизбрания украински президент Петро Порошенко и обеща подкрепата на САЩ за възстановяването на мира в страната. Американският държавен глава нарече избора на Порошенко „мъдър” и изрази надежда, че украинската нация ще се превърне в стабилна демокрация, ако светът застане в нейна подкрепа. Президентът на САЩ добави, че ще бъде изключително важно срещата на страните от Г-7, която ще се проведе тази вечер и утре да покаже на международната общност, че стои зад Порошенко. Двамата са обсъдили възможен път за оказване на помощ от страна на Вашингтон по отношение подготовката на украинските силови структури.

Порошенко се е срещнал също и с държавния секретар на САЩ Джон Кери. „Днес добре координирани действия от Вашингтон и Брюксел ни дадоха шанс за развитие и модернизация”, каза Порошенко след срещата си с Кери.

1 млрд. долара за обрана в Европа

Американският президент Барак Обама започна четиридневно посещение в Европа, фокусирано върху отбелязване на исторически събития и бъдещето на Украйна, съобщава АП. Обама ще посети три страни и ще произнесе две речи, свързани с исторически събития: 25 години от падането на комунизма в Полша и 70 години от Десанта в Нормандия, допринесъл за победата на Антихитлеристката коалиция през Втората световна война.

В началото на обиколката от Белия дом съобщиха, че заради интервенцията на Русия в Украйна, САЩ преразглеждат своето военно присъствие в Европа. Обама ще поиска от Конгреса на САЩ да подкрепи инициативата за повишаване на сигурността на европейските съюзници и да отпусне 1 млрд. долара за засилване на американското военно присъствие в Европа, се казва в съобщението. В него се подчертава, че инициативата предвижда по-голямо участие на американския боен флот във военноморските операции на НАТО, вкл. „по-трайни дислокации“ в Черно и Балтийско море.

„Ние преразглеждаме присъствието на нашите въоръжени сили в Европа в светлината на новите предизвикателства пред сигурността в Европа“, обяви Белият дом.

„Тези усилия няма да бъдат за сметка на други отбранителни приоритети като нашия ангажимент към преместване на баланса към Азия и Тихия океан“, декларира администрацията на Обама, цитирана от Ройтерс.

Съобщението бе направено в началото на посещението на Барак Обама в Полша. Минути след като кацна във Варшава, той заяви, че европейската сигурност е „неприкосновена“ и „крайъгълен камък“ на сигурността на САЩ. „Това е ангажимент който е особено важен в този момент“, каза Обама, застанал пред редица американски и полски изтребители „Еф-16“ на варшавското военно летище, съобщи АП.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани