Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ситуацията в Ирак се влошава с бързи темпове

[post-views]

Ситуацията в северен Ирак продължава да се влошава, след като през последните 48 часа сунитски джихадисти превзеха няколко града, сред които втория по големина Мосул и град Тикрит.

Ръцете на централната власт в Багдат са вързани, след като парламентът отложи гласуването на извънредно положение по молбата на премиера Нури ал Малики.

Междувременно иракските кюрди успяха да отблъснат ислямистите от симпатизиращото на Ал Кайда движение Ислямска държава на Ирак и Левант“, които се опитаха да превземат богатия на петрол град Киркук.

Боевете в северен Ирак принудиха над половин милион души да напуснат домовете си, което изправя страната пред тежка хуманитарна криза.

На извънредно заседание Съветът за сигурност на ООН осъди случващото се в страната и призова международната общност да подкрепи усилията на иракските власти да си върнат контрола над държавата.

Един от най-близките съюзници на Ирак в лицето на САЩ обеща да увеличат военната си помощ, но отхвърлиха молбата на правителството да нанесат въздушни удари по позициите на бунтовниците.

НАТО също не вижда ролята си в конфликта, заяви генералния секретар на Алианса Андерс Фог Размусен след извънредна среща в Брюксел.

Турция изрази готовност да подпомогне иракските усилия, след като ислямистите задържаха турски граждани като заложници в град Мосул. Анкара вече води преговори за освобождаването на 83 души, похитени при атака срещу турското консулство в града.

Организацията „Ислямска държава в Иран и Левант“ воюва и в съседна Сирия и иска да създаде ислямски халифат.

Най-ново

Единична публикация

Избрани