Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Джихадистите са пред Багдад

[post-views]

Ситуацията в Ирак се влоши допълнително през последните часове, след като стана ясно, че бойците от „Ислямска държава в Ирак и Леванта” са стигнали на 90 км от Багдад, съобщи Юронйз. Те държат под контрол град Дулуя. Въоръжени бунтовници патрулират по улиците на града, не се виждат правителствени войски, твърдят местни жители. Войските на Багдад обаче са попречили на бунтовниците да превземат град Самара, преди да се насочат към Дулуя, отбелязва АФП.

По-рано Ройтерс съобщи, че ислямистите са завзели град Тикрит – родното място на сваления и екзекутиран президент на Ирак Саддам Хюсеин.

Тази седмица групировката започна светкавично настъпление в страната и превзе обширни територии в Северен Ирак.

Премиерът на страната Нури ал Малики призова парламента да обяви извънредно положение. След спешно заседание на кабинета той призова също така да бъдат въоръжени тези, които искат да се опълчат на джихадистите. „Правителството никога няма да позволи Мосул и Ниневия да останат в сянката на терор и терористите“, каза премиерът, който изпълнява и функциите на вътрешен министър и на министър на отбраната. Искането за обявяване на извънредно положение ще бъде обсъдено в четвъртък от иракския парламент. Групировката е клон на Ал Кайда. В момента тя контролира значителни части от източна Сирия, както и от западен и централен Ирак.

Бягство от Мосул

Близо половин милион жители на втория по големина иракски град Мосул са напуснали домовете си, след като във вторник ислямисти превзеха града, съобщи БиБиСи, позовавайки се на Международната миграционна организация.

Бойци от „Ислямска държава в Ирак и Левант“ превзеха местния парламент и още шест ключови сгради. Местните жители напуснали, защото се страхуват за безопасността си при евентуални набези на насилие от страна на ислямистите. Сред бягащите имало и войници от иракската армия, преоблечени като цивилни. В ръцете на бунтовниците падна и по-голямата част от провинция Ниневех, в която се намира Мосул.

Бившата брънка на терористичната мрежа „Ал Кайда”, която сее разруха и в съседна Сирия, превзе всички полицейски участъци в двумилионния град, което принуди силите за сигурност да се изтеглят. След настаняването в града всички затворници са били освободени от килиите си, а оръжейните складове – разграбени.

Според местни жители бунтовнициите обявили по високоговорители, че са дошли да освободят града. По улиците на Мосул се развяват черните знамена на „Ислямска държава в Ирак и Левант”, а терористичните нападения в съседните райони са зачестили.

„Войниците свалиха униформите си, хвърлиха оръжията, изоставиха превозните си средства и напуснаха града”, съобщи за АФП жителят на Мосул Махмуд Нури. Кореспондент на БиБиСи пък коментира, че изглежда войниците не разполагат с нищо, с което да се противопоставят на ислямистите.

Бежанците от Мосул се отправили към три града в съседен иракски Кюрдистан. Там властите организират за тях временни лагери. Премиерът на Кюрдистан поиска помощ от Агенцията за бежанците на ООН.

Губернаторът на провинция Ниневех Атил ал Нуджайфи обвини премиера Малики, че е игнорирал съветите му за безопасността на региона и се е доверил на информации от военните в Багдад. Той заяви, че е предприел действия за възстановяване на силите за сигурност и за обратното завземане на града от бойците.

Кюрдите се организират

Сили на иракските кюрди са навлезли в нощта срещу сряда в северния иракски град Киркук, на около 160 км. югозападно от Мосул, за да защитят града от напредващите към него джихадистки бойци, съобщи ДПА, като се позова на източници от силите за сигурност. В провинция Киркук са разположени и хиляди иракски войници и полицаи, които да охраняват жизненоважните за провинцията петролни находища.

В Байджи беше завладяна сградата на местния съд, а полицейския участък беше подпален. Всички затворници бяха освободени, съобщи Ройтерс. Жител на Байджи заяви за агенцията, че бойците се обадили по телефоните на местните племенни лидери и им заявили: „Дойдохме да умрем или да поемем контрола над Байджи, така че ви съветваме да помолите синовете си в армията и полицията да сложат оръжия и да се оттеглят”. Много от охранителите на рафинерията в Байджи, откъдето се доставят петролни продукти за повечето иракски провинции, се съгласили да напуснат и се оттеглили в друг град.

„Ислямска държава в Ирак и Левант” разполага с между 3000 и 5000 бойци. Корените на групировката са в някогашната организация Ал Кайда в Ирак, която водеше яростни битки срещу шиитите и организираше бомбени атентати с много жертви. Бойците експлоатират напрежението между правителството и сунитското малцинство, които се оплакват от това, че шиитът Малики е монополизирал властта. По всичко личи, че действията на терористите предвещават повтаряне на случилото се по-рано тази година в Рамади, който в продължение на няколко седмици остана под властта на бунтовниците. В края на януари те бяха изтласкани от силите за сигурност след тежки боеве, отнели живота на десетки мирни граждани. По-рано бойците успяха да завладеят и Фалуджа, но завземането на Мосул е най-голямата им победа досега.

САЩ реагираха като заявиха, че развитието, което показва организацията „Ислямска държава в Ирак и Левант“ е заплаха за целия регион. От Вашингтон заявиха готовност да окажат помощ на Ирак в борбата срещу екстремистите. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун каза, че е дълбоко загрижен от ситуацията. БиБиСи коментира, че всичко случило се последните години в съседна Сирия показва, че Западът не желае да се въвлича в още един близкоизточен батак.

Най-ново

Единична публикация

Избрани