Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Еднакви процедури във войските

[post-views]

Вече са разработени 28 доктрини, остават още две

Разработването на приложните документи, които да уеднаквят процедурите във видовете въоръжени сили и Съвместното командване на силите (СКС) беше дискутирано по време на кръгла маса във Военната академия „Георги Ст. Раковски”, организирана от дирекция „Стратегическо планиране” в МО по инициатива на Постоянната работна група по концепциите и доктрините. Участниците обсъдиха архитектурата на приложните документи във въоръжените сили.

В последните три години системата за разработване на националните доктрини се утвърди като ефективен, доста добре работещ модел, каза при откриването на форума заместник-директорът на дирекция „Стратегическо планиране” полковник Сергей Лалов. По думите му разработените базови и поддържащи доктрини са създали във въоръжените сили условия за ефективно планиране и провеждане на операциите. Стандартизирана е терминологията, уеднаквени са понятията. Приложните документи са важни, защото са свързващо звено между доктрините и системата за подготовка на войските, изтъкна полковник Лалов.

От Военната академия и военните училища тръгва изучаването на доктриналната база, заяви заместник-началникът на ВА „Г. Ст. Раковски” по администрацията и логистиката полковник доктор Любомир Симеонов. По думите му тази база трябва да бъде изучена по най-добрия начин от обучаваните, за да нямат те проблеми след това с прилагането й във войските.

От три години работи системата за разработването на доктрините, каза за в. „Българска армия” началникът на отдел „Военностратегически анализи, концепции и доктрини” в дирекция „Стратегическо планиране” полковник Румен Асенов, който е и заместник-председател на постоянната работна група.

По думите му досега са разработени основната доктрина – тази на въоръжените сили, базовите доктрини и 90 на сто от поддържащите доктрини. От поддържащите доктрини останаха само доктрината за медицинското осигуряване и доктрината за Военна полиция, като по този начин завършваме второто ниво от архитектурата на доктриналните документи, изтъкна полковник Асенов.

Следва третото ниво – приложните документи, допълни той. По думите му идеята на работната група е да предложи систематизиране на приложните документи на отделните видове въоръжени сили и СКС.

Тези документи също ще бъдат разделени на три нива. Първото ще са тактиките. Второто – техниките, ще включва ръководствата и наставленията. Третото нива са процедурите – стандартните оперативни процедури, курсовете, програмите, инструкциите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани