Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Чест, доблест и родолюбие

[post-views]

С тържествен церемониал, с участието на Гвардейския представителен духов оркестър, Съюзът на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ започнаха XIII-то си национално отчетно-изборно събрание. Форумът се проведе в зала „Концертна” на Централния военен клуб и беше открит от коменданта на съюза, военният летец и бивш народен представител Дянко Марков.

Събитието беше приветствано от вицепрезидента Маргарита Попова, министъра на отбраната Ангел Найденов и заместник-министъра на отбраната Иван Иванов. Приветствията бяха прочетени от Ирина Гъркова, съветник на президента в областите култура, духовно развитие, национална идентичност и комуникации, Иван Жерков, началник на политическия кабинет на министъра на отбраната и директора на дирекция „Социална политика“ на МО полковник Атанас Милин.

В приветствието на министър Найденов беше изразена подкрепа за усилията на съюза за съхраняване на националната и военната памет. Отправено беше пожеланието членовете на организацията да продължават да вярват в бъдещето на България и нейната армия.

Благодарности за отличната съвместна работа към председателя на съюза капитан далечно плаване Атанас Илев и почетния председател полковника от запаса Никола Рухчев отправиха председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателят на Съюза на ветераните от войните доцент д-р Иван Сечанов, председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и председателят на Асоциацията на Сухопътните войски генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков. Форумът бе приветстван и от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

В изключително съдържателния доклад на председателя на съюза к. д. п Атанас Илев с дълбока загриженост е отбелязано, че организацията много болезнено преживява заглъхналите традиции в българската армия, понижения авторитет на българския офицер и пропастта между войската и народа. Илев казва, че някога доверието към нашите офицери е било пословично. Дори когато се налагало български офицер да се яви в съда като свидетел, той не е полагал клетва, защото се смятало, че не може да лъже. Независимо от трудностите, предизвикани от неумолимия ход на живота и финансовите ограничения организацията безусловно подкрепя демократичния, евроатлантическия и европейския път на развитие на България. В редовете на съюза се вливат вече и наследниците на българските офицери, завършили някога военните училища у нас.

В съюза работят по изготвяне на проект за частичното възстановяване на наборната служба, който ще бъде предложен на министъра на отбраната. Като основно задължение се приема и поддържането и

възстановяването на войнишките паметници

На 20 декември миналата година, деня в който е загинал капитан Димитър Списаревски, е била осветена паметна плоча на ул. „Раковски” № 57, където е бил последният дом на летеца. Възстановена е и паметната плоча на немския летец Герхард Венгер, загинал в защита на небето над София при бомбардировките през 1943 – 1944 г. Подпомогната е и инициативата за издигане на барелеф в село Стойките, Смолянско на ефрейтор Христо Чернев, който се е жертвал за спасението на жителите на село Елешница от турските зверства по време на Балканската война. Съюзът подкрепя и издигането на нов паметник за Васил Левски в парка на Военна академия „Г. С. Раковски”. За съжаление остава неизпълнена все още отколешната мечта за възстановяване на мемориала на загиналите герои от 1-ви и 6-ти полк на адекватното му място.

В доклада се посочва, че отстъпление от историческите дадености няма да има. Патент на организацията вече са и ежемесечните лектории, където се изнасят

лекции на военноисторическа тематика

и се представят юбилейни книги на бележити български командири и пълководци. Съюзът участва активно в честването на 100-годишнината от Балканските войни. Честванията са ознаменувани с издаването на сборник, приет много добре от обществото. Редовно излиза брошурата „Съюзни вести”, която отразява живота в отделните клубове на организацията. При повишен интерес от страна на обществеността в няколко града преминават представянията на уникалния труд на полковник о. з. Никола Рухчев „Военното училище на България, 1979 – 2002 г.”. През отчетния период са проведени и три екскурзии „По пътищата на българската бойна слава”. На това място докладчикът подчертава, че това не са разходки, а живи докосвания до духа на българските победи и бойна слава.

В доклада се изразява и критично отношение по повод многото военно-патриотични организации, появили се напоследък, чийто брой надхвърля 40. Докладчикът е категоричен, че така славното минало се размазва и отива в забрава. Посланията на миналото трябва да се втъкават в настоящето, за да си осигурим

достойно бъдеще

казва Илев.

Съюзът се готви за активно участие в отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война.

Съобразно програмата за патриотично взаимодействие съюзът си сътрудничи добре с другите отговорни организации като Съюза на ветераните от войните в България, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на военноинвалидите и воннопострадалите и Съюза на офицерите от резерва „Атлантик”.

Три поколения офицери, родени в три различни епохи – до 1944 г., от 1944 до 1989 г. и след 1989-та, общуват и работят заедно в името на България. Съюзът поддържа добри контакти и с ветерански организации от чужбина като „Роял Хоспитал Челси” във Великобритания, хърватската „Защитници на Вуковар” и австралийският съюз на „Завърналите се от войните”. Съюзът неотклонно поддържа курс на чест, доблест и родолюбие в името на съграждането на нашата чиста, просперираща и свята родина.

Най-ново

Единична публикация

Избрани