Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ислямистите в Ирак превзеха нов град

[post-views]

Сунитските бойци от радикалната организация „Ислямска държава на Ирак и Левант” превзеха още един град в северен Ирак, предава Би Би Си.

Град Тал Афар е паднал през нощта след продължили едно денонощие сблъсъци с иракските сили за сигурност, съобщиха властите и жители на града.

Миналата седмици ислямистите нанесоха тежък удар на централната власт в Ирак, като за броени дни превзеха втория по големина град Мосул и Тикрит – родното място на бившия диктатор Саддам Хюсеин.

Под техен контрол се намират огромни области в северозападен Ирак.

Правителствените сили все пак успяха да отблъснат джихадистите от няколко региона, което забави настъплението им към столицата Багдад.

Отделно бунтовниците разпространиха нови снимки с масовата екзекуция на пленени иракски войници. ООН съобщи, че ако информацията за екзекуциите бъде потвърдена, това ще най-голяма масова проява на насилие в Ирак след свалянето на режима на Саддам Хюсеин през 2003 г.

Междувременно САЩ обявиха, че са готови да влязат в директни преговори с един от най-големите си врагове Иран, в опит да противодейства на ислямистската заплаха. За момента Вашингтон отхвърля възможността да изпрати жива сила в страната, но през деня в Персийския залив пристигна самолетоносачът „Джорд Буш”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани