Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия спря доставките на газ за Украйна

[post-views]

Русия спря доставки на природен газ за Украйна. Това обяви украинският министър на енергетика Юри Продан.

До спирането се стигна, след като Киев отказа да плати част от газовия си дълг към „Газпром”, който е в размер на четири и половина милиарда долара.

От руския енергиен гигант заявиха, че от тук на татък Украйна ще трябва предварително да плаща за доставките на газ и призова Киев да изплати задълженията си от юни.

На този етап от спора доставките на синьо гориво за Европа не са застрашени. Ръководителят на украинската енергийна компания „Нафтогаз” Сергей Куприянов увери, че спорът няма да повлияе на транзитните доставките на руски газ.

„Нафтогаз” ще изпълни ангажимента за транзит към Европа, както е заложено в подписаните до този момент договори, подчерта Куприянов.

Все пак в дългосрочен план, ако спорът между Русия и Украйна продължи, има опасност доставките на синьото гориво за Европа да пострадат, коментират световните агенции, които припомнят кризата от зимата на 2009 г. Тогава редица държави в това число и България останаха без газ в средата на зимата.

Основният спор между Русия и Украйна е за бъдещата по-ниска цена на доставките на газ, която да се доближи до тази, плащана от други европейски страни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани