Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Оценка „Боеготов”: цялата 61-ва бригада вече е бойна група

[post-views]

Цялата 61-ва механизирана бригада, може да се каже, вече е бойна група. Това заяви пред журналисти заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев след приключването на тактическото учение „Мирен страж 14” на полигон „Ново село” вчера. Проявата беше и сертификация на четвъртата батальонна бойна група (ББГ) на Сухопътните войски.

Общо 648 военнослужещи с 221 единици техника участваха в учението.

Танкове, бойни машини на пехотата и друга тежка техника на Сухопътните войски разиграха на полигона отбрана, настъпление и различни други бойни действия.

Подкрепа на пехотата оказваха Военновъздушните сили със самолети СУ-25, хеликоптери „Кугар” и МИ-17. В слънчевото ветровито небе над полигона полетя и безпилотен разузнавателен самолет.

Учението се превърна в истински боен екшън, защото за първи път в този формат беше двустранно. Срещу военните от 4-та батальонна бойна група противостоеше реален „противник”. Тази роля се изпълняваше също от военнослужещи от 61-а бригада.

Оценката на висшето военно ръководство за ученията е „Отличен”, защото всички действия бяха на много високо ниво, каза генерал-лейтенант Василев. Военнослужещите показаха своя професионализъм, те действаха мотивирано и доказаха, че имат способности за трите мисии на въоръжените ни сили, каза командирът на СВ генерал-майор Нейко Ненов.

Днес за нас е празник, тъй като в планираните срокове успяхме да подготвим и сертифицираме трите си бойни батальонни групи, посочи командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Димитър Шивиков. Той каза, че командирът на 4-а батальонна бойна група подполковник Деян Дешков до дни заминава на обучение в САЩ.

Най-важният извод е, че един без друг не можем, Сухопътни войски бяха създали една сложна и динамична обстановка, сподели командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов. За нас това е сериозен опит, допълни той.

На въпрос, свързан с евентуалното обучение на либийски военнослужещи у нас, генерал-лейтенант Василев сподели: Работи се в това направление, по всяка вероятност ще има такова обучение, но съществуват въпроси, които трябва да се уточнят. Във връзка с процеса по придобиване на нов изтребител генерал-майор Попов беше лаконичен, че това, което зависи от ВВС е извършено.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани