Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ изпратиха войници в Ирак

[post-views]

Иракската армия води ожесточени сблъсъци със сунитските бойци от радикалната организация „Ислямска държава на Ирак и Левант” за контрола на град Багуба. Градът се намира на едва 60 км. от Багдад и е последното голямо препятствие пред джихадистите по пътя им към покрайнините на иракската столица.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама изпрати 275 души военен персонал за защита на американската дипломатическа мисия в Багдад. Бързо развиващата се ситуация в Ирак принуди Вашингтон да влезе и в диалог с основния си противник в региона – Иран. Представители на двете страни обсъдиха проблема на срещата във Виена, посветена ядрената програма на Техеран.

Белият дом е категоричен, че на този етап няма да изпраща боен контингент в страната, но вече обмисля военна операция с безпилотни самолети.

Настъплението на джихадистите от „Ислямска държава на Ирак и Левант” започна миналата седмица, като за броени дни те успяха да превземат няколко ключови града в страната, в това число и втория по големина Мосул. Стотици бяха убити, а над половин милион – изселени.

Расте и напрежението между двете основни мюсюлмански общности – шиити и сунити, което е предпоставка за избухването на гражданска война.

Най-ново

Единична публикация

Избрани