Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Чисто небе за генерал Симеонов

[post-views]

В истинско авиационно шоу се превърна последният полет на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, който в Авиобаза „Граф Игнатиево” прекрати летателната си дейност като военен пилот.

Последният полет на генерала почетоха колеги, приятели и роднини. Полетът бе изпълнен с МиГ 29 с командира на Трета авиобаза – бригаден генерал Иван Лалов. Полетът първоначално бе отложен с половин час заради градоносни облаци, които трябваше да бъдат разбити с ракети, за да се осигури безопасност.

„Въпреки че всичките ми близки са тук, аз си мисля преди всичко за полета, тъй като, когато пилотът влезе в кабината, има определени задачи за изпълнение, които трябва да свърши, като забрави всички грижи, които има, и се концентрира максимално за полет”, сподели за вестник „Българска армия” генерал Симеонов преди полета.

Половин час по-късно, на пистата екипажът посрещна почетен строй. Бригаден генерал Иван Лалов заяви, че това се прави с цел прощалният полет на началника на отбраната да се превърне в исторически. „За един пилот няма последен полет, няма прощален. Дори когато прекратява летателната си дейност, летецът остава летец. Неговите мисли и душа са насочени винаги към самолета, към небето”, сподели началникът на авиобазата и подари на генерал Симеонов Поднесе фото-колаж с надпис „Винаги един от нас” и традиционния за всеки авиатор подарък – хермошлем, който за всеки ветеран авиатор носи хиляди спомени, дадени на големи височини в бойни дежурства. Генерал Лалов направи кратко резюме за кариерата на генерал Симеонов.

От своя страна със заповед на началника на отбраната генерал Симеонов награди бригаден генерал Лалов за продължителна и успешна служба, доказани професионални и лични качества, принос към изграждане и развитие на ВВС с предметна награда офицерски кортик.

„За мен беше чест и гордост да служа в Трета изтребителна авиационна база, както и да нося името на своя чичо, на който съм кръстен – първия командир на авиобазата”, сподели пред почетния строй и близките си генерал Симеонов и допълни: „На това летище са се изградили много специалисти, първокласни военни пилоти и първокласни техници, тилови и свързочни специалисти, които са бранили небето на България. За съжаление в днешно време по финансови причини това е все по-трудно, но най-важното е, че авиационните бази изпълняват своите задължения, въпреки трудностите”, каза още генералът.

Той сподели, че съзнателно и целенасочено е работил през цялата си кариера за ВВС и престижа на българската армия, като задача номер едно за него е била съхраняването на живота и здравето на военните пилоти. „Горд съм, че съм един от вас и ще си остана такъв, защото Граф Игнатиево е в моето сърце”, сподели на финала със сълзи на очи генерал Симеонов.

Неформалната част продължи с концерт-изненада на група „Грамофон”, който стартира с любимата песен на генерал Симеонов „Поручик Галицин”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани