Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

27-и контингент тръгва за Афганистан

[post-views]

В Казанлък се състоя официална церемония по изпращането на последния 27-и български военен контингент за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF). В неговия състав са 17-а рота за охрана на вътрешната граница на летище „Кандахар” и екип от съветници, общо около 360 души.

От името на ръководството на Министерството на отбраната и от свое име искам да изразя благодарност към всички военнослужещи, участващи в този контингент, за всеотдайния труд, за високата отговорност и професионализъм, които проявиха при подготовката за предстоящите задачи, заяви в приветствието си министърът на отбраната Ангел Найденов. Обръщайки се към строените офицери, сержанти и войници, той каза, че те поемат

висока отговорност в края на операцията

на Международните сили в Афганистан и изрази сигурността си, че го съзнават. За това съм убеден, продължи министърът, че ще подходите към изпълнението на своите задачи с особена мотивация и амбиция. Вашият принос за укрепване на афганистанската държава е значим и вие ще оставите видима българска следа.

Ангел Найденов подчерта, че подготовката на миротворците е завършила с много добри резултати, което е предпоставка за успешното изпълнение на задачите в предстоящата мисия. Сертификацията на контингента за участие в операцията на Международните сили в Афганистан се проведе през миналата седмица на Гарнизонния учебен център „Тюлбето” край Казанлък.

Бъдете готови за нарастване на рисковете в период, в който предстои вторият тур на президентските избори в Афганистан. Вие се изправяте пред

предизвикателството

да защитите доброто име на Българската армия и високите оценки за българските военнослужещи във време, в което противникът се стреми да срине всичко постигнато досега.

Убеден съм във вашата храброст, във вашата способност за безупречна служба, във вашата дисциплина и в успешното прилагане на уменията, придобити в хода на подготовката, отбеляза още в приветствието си министърът на отбраната.

Той призова миротворците да бъдат единни, да бъдат бдителни, да бъдат рамо до рамо в добрите и в трудните моменти.

С участието на 27-ия контингент ще приключи мисията на Българската армия в Афганистан в този формат и с тази численост. С това можем да обявим и завършването на нашия ангажимент в тази операция на Международните сили до края на 2014 г.. Нека тази мисия с отговорността, която вие поемате, бъде

достоен завършек

на сегашното българско участие с принос за установяване на мира, за стабилизирането, за изграждането и развитието на Афганистанската държава. Така приключи словото си Ангел Найденов, като увери воините, че заедно с техните семейства, близки и познати, всички ще мислят за тях и ще ги очакват да се завърнат живи и здрави у дома.

Национален командир на контингента е полковник Никола Митев от Съвместното командване на силите. Помощник-национален командир на контингента е подполковник Милен Гегов – командир на механизиран батальон в 61-ва бригада. Командир на 17-а рота е майор Руслан Колев – началник-щаб на механизиран батальон от 61-ва бригада. На екипа от съветници командир е подполковник Георги Манев от Съвместното командване на силите. За една четвърт от контингента това е първо участие в мисия зад граница.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов връчи на националния командир на контингента полковник Митев

сертификат за готовност

на контингента за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан. Връчването на сертификата за завършена подготовка на контингента е гаранция, че цялото обучение е проведено на изключително високо ниво и личният състав на 27-ия контингент е готов за изпълнение на поставените му задачи. Аз искрено се надявам и вярвам, каза началникът на отбраната, че този контингент, както предишните, ще се представи достойно, ще покаже своя професионализъм и ще потвърди мнението, че ние сме достойни съюзници на НАТО.

Денят е особен, пропит

с дух на тържественост

с огромна надежда и упование, че на всички от 27-ия контингент предстои изключително отговорната задача да приключат участието на Българската армия по стабилизирането и възстановяването на далечен, но близък нам Афганистан, изтъкна в емоционалното си слово бригаден генерал Димитър Шивиков. Като командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, от чийто състав е 17-а рота, той сподели, че е удовлетворен и горд от подготовката на военнослужещите. И е убеден, че те ще изпълнят своите задачи.

Приветствие поднесе и кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Всички ние, възкликна тя, днес сме вперили погледи във вас и никакви думи, и никакви слова не могат да изкажат колко много ви обичаме и колко много се гордеем с вас.

Ние осъзнаваме нашия дълг да съхраним и да развием завоювания от предходните контингенти авторитет на българския военнослужещ сред коалиционните сили и афганистанското население. Получените резултати от проведените изпити и демонстрираните способности по време на сертификационното учение ми дава основание да заявя, че 27-ият контингент е готов за изпълнение на поставените задачи, отговори на приветствията командирът контингента полковник Никола Митев.

Водосвет за здраве и успех на военнослужещите от контингента отслужи архиерейският наместник на Казанлъшката духовна околия Петко Мотев.

На церемонията бяха още постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, областният управител на област Стара Загора Живка Аладжова, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, кметове на общини и населени места, общински съветници, представители на военно-патриотични съюзи и организации, близки и роднини на военнослужещите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани