Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал Симеонов: Политиците са в дълг на българската армия

[post-views]

В НАТО сериозно ще се обсъждат бюджетите, отпускани от страните членки на Алианса, на срещата на върха, която ще се проведе в Уелс през септември. Това заяви върховният командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформациите ген. Жан-Пол Паломерос на пресконференция след откриването на Конференция на НАТО със стратегическите военни партньори на ниво началници на отбраната, на която София е домакин.

„На предстоящата среща на върха ще повдигнем въпроса за парите, тъй като, за да имаме силна отбрана, трябва да имаме средства. Те трябва да се вложат балансирано в нашите приоритети: интелигентна отбрана и разузнаване. Искам да кажа, че златната линия, която сме определили е около 2% от БВП да отива за отбраната, от тях 20% да се използват за обновяване на оборудването и за подобряване на възможностите”, обясни генерал Паломерос.

На въпрос на ВТК към генерал Симеон Симеонов, началник на отбраната и домакин на конференцията, дали е възможно скоро да бъде достигнат този натовски стандарт от 2 %, той отговори, че политиците са в дълг към Българската армия по отношение на финансовото й осигуряване.

Генерал Симеонов разясни, че ако се загубят оперативни способности поради липсата на пари, може да отнеме години докато се възстановят.

От своя страна генерал Паломерос похвали България за прогреса, който демонстрират ВС и благодари аз приноса към мисията на НАТО Айсаф в Афганистан.

Най-ново

Единична публикация

Избрани