Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ислямисти превзеха най-голямата рафинерия в Ирак

[post-views]

Джихадистите от „Ислямска държава в Ирак и Левант” превзеха най-голямата рафинерия за петрол в Ирак.

Те контролират складовете за производство, административните сгради и четирите охранителни кули. Това прави 75 процента от целия комплекс, обяви ръководството на рафинерията.

Не се съобщава за заложници. Всички чуждестранни работници в рафинерията бяха евакуирани през последните няколко дни именно от опасения за тяхната сигурност.

По време на атаката в комплекса е имало местни работници, за чиято защита отговаря редовна войска, съобщиха властите. Боевете продължават.

Ситуацията със сигурността в Ирак се влоши драстично, след като миналата седмица сунитски джиахдисти превзеха големи области в северните и западните части на страната.

Иракското правителство организира контра офанзива, след като ислямистите се заканиха да атакуват и Багдад.

Правителствените сили и доброволци воюват с бунтовниците на 60 километра от иракската столица.

Премиерът Нури ал Малики, който е шиит, призова за национално единство, след срещата си с високопоставени представители на другите две големи етнически общности – сунити и кюрди. Той уволни и четирима високопоставени генерали, които миналата седмица избягаха от боевете на север и позволиха на ислямистите да превземат втория по големина град Мосул.

Боевете в Ирак изправиха страната и пред тежка хуманитарна криза, като над половин милион души напуснаха домовете си. Голяма част от бежанците разказват за масовите екзекуции, извършвани от ислямистите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани