Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Водолазите от спасителен кораб „Протео” се готвят за подводно спасяване на хора

[post-views]

Спасителен кораб „Протео” от състава на Дивизион кораби със спомагателно назначение участва в учение. Тренировката включва навигация на кораба и отработване на специфични задачи при пълно използване на корабното оборудване.

Отработват се задачи за тренировка на водолазните екипи при спускане на малки, средни и пределни дълбочини с оглед разпознаване и заснемане на подводни обекти.

За трудното спускане на пределна дълбочина до 120 метра, моряците използват водолазен звънец, част от оборудването на „Протео”.

Поради специфичните задачи, изпълнявани на кораба, може да се наложи водолазите да престоят с часове на дъното на морето, обяснява водолазът капитан-лейтенант Денев.

Това води до така нареченото сатурационно водолазно спускане, тогава се налага да се извърши декомпресия по приети режими, което може да отнеме дни в мокра среда.

„Оценката, която давам на работата на водолазите е много добра. Водолазните разчети действат съгласно инструкциите и приетите норми, те показват професионализъм и високо ниво на подготовка”, заяви капитан II ранг Галин Манев, началник на щаба на Дивизион кораби със спомагателно назначение.

Най-ново

Единична публикация

Избрани