Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новият крал на Испания Фелипе VI положи клетва на официална церемония в парламента. Формално принц Филип стана крал в полунощ, когато влезе в сила абдикацията на стария монарх.
Той беше посрещнат от председателя на долната камера в парламента с „Да живее кралят!”
В речта си пред депутатите 46-годишният Фелипе благодари на родителите си и заяви, че има „големи надежди“ за бъдещето на Испания.
„В мен ще видите лоялен държавен глава, който е готов да изслушва и да разбира, да предупреждава и да съветва, както и винаги да защитава публичните интереси”, каза още в речта си монархът.
Той обеща да работи за изграждането на „нова Испания” и да служи активно на хората. По-рано в двореца Сарсуела край Мадрид той получи кралския шарф от баща си Хуан Карлос, с което церемониално оглави командването на испанските въоръжени сили.
Церемонията по предаването на трона се отличи със своята скромност, предвид тежката икономическа обстановка в страната, от която страдат голяма част от испанците. Затова и международните агенции коментираха, че церемонията е по-скоро обявяване, а не коронясване. На нея не бяха поканени нито един държавен лидер или представител от другите кралски семейства.
След церемонията в парламента, новият крал, придружен от съпругата си Летисия и двете си дъщери, обиколи улиците на Мадрид, преди всички заедно да се покажат на балкона на кралския дворец.
Фелипе VI се възкачва на испанския престол в изключително деликатен момент за страната и едва поел управлението, ще трябва да се справи с първата и най-тежка задача – предстоящия референдум за отделянето на Каталуния от централната власт в Мадрид.
Отделно много испанци искат да се проведе и обществено допитване за държавното устройство на държавата, като все по често се чуват искания Испания от монархия да стане република.
Не на последно място крал Фелипе ще трябва да върне добрия имидж на кралското семейство, което през последните години беше замесено в поредици от корупционни скандали.

Най-ново

Единична публикация

Избрани