Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военномедицински екип се завърна от мисията на ЕС в Мали

[post-views]

Четвърти пореден екип от специалисти на Военномедицинска академия се завърна от участие в тренировъчната мисия на Европейския съюз в Мали (EUTM Mali). Началникът на академията бригаден генерал проф. Николай Петров посрещна четиримата медици и им благодари за успешната мисия и отличното представяне пред европейското командване на операцията. Той изтъкна, че досега нямаме екип, който да се е завърнал от мисия без висока оценка и благодарствени писма от международните командвания.

Завърналият се четиричленен екип включва – подп. д-р Валентин Тилев, майор д-р Жорион Петров, санитарният инструктор старшина Антон Димитров и медицинската сестра ст. сержант Мария Димитрова. Българските военни медици бяха включени в състава на медицинското осигуряване от типа „Роля 1”, което се грижи за здравето на личния състав от щаба на операцията, разположена в столицата на Мали – Бамако.

Този път основният риск за медиците ни в африканската държава не е бил свързан с бойни действия, които се водят далеч от Бамако, а с високия епидемиологичен риск.

Според международните договорености българското участие в мисията ще продължи още две години.

Най-ново

Единична публикация

Избрани