Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мирен страж 2014

[post-views]

Когато враг напада държавната граница, дълг на всеки български воин е да я защити с цената на всичко. Така е било от векове, така е и днес – ситуацията по време на учението „Мирен страж 2014”, финален етап от сертификацията на четвъртата батальонна бойна група от състава на 61-ва механизирана бригада, не прави изключение.
На полигон „Ново село” хората действаха с 221 единици техника. Тя включваше 83 броя бронетанкови машини, 133 единици автомобилна техника и 5 авиационни средства.
За първи път в подобни учения ББГ имаше „противник”. Тази роля също се изпълняваше от военнослужещи от 61-а бригада. Така беше разиграно двустранно учение, което вдигна градуса на учебното напрежение и превърна проявата в състезание на бойния дух и професионализма на воините.
Из пресечения релеф на полигона бойците представиха водене на отбранителни бойни действия, маньоври, настъпление. Подразделенията участваха в провеждане на кордонно-издирвателна операция, в операция по евакуиране на цивилното население, както и в осигуряване на защитата на предна оперативна база.
В различните етапи на учението над бойното поле кръжаха и изпълняваха специфични задачи хеликоптери Ми-17 и „Кугар”.
По време на учението беше осъществена медицинска евакуация и операции за евакуиране на повредена техника. В края на учебния екшън над полигона полетя и малък безпилотен разузнавателен самолет, който вече е на въоръжение в 61-а бригада.
Крайната цел – сертфикацията на ББР за развръщане и участие в съвместни операции със съюзниците от НАТО бе постигната блестящо, а оценката е „боеготов“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани