Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Визия 2035” готова до края на годината

[post-views]

Към края на годината можем да имаме първата си осъществима и реалистична визия за развитие на българските въоръжени сили към 2035 г. Това каза вчера във Военна академия „Г. Ст. Раковски” Ангел Найденов. Министърът на отбраната откри конференция за обсъждане на работата по проекта „Визия за развитие на въоръжените сили на Република България до 2035 г.”

Подобен проект с хоризонт две десетилетия не е провеждан до момента в България, поне в сферата на отбраната и сигурността, изтъкна министърът на отбраната. Трудно е да се правят точни прогнози и разчети за толкова години напред, предвид динамиката на стратегическата среда, бързия напредък на науката, на технологиите и динамичното развитие на военното дело, допълни той.

„Визията трябва да даде отговор на въпроса не само какво ни е необходимо, но и как ще го осъществим. Двата ключови въпроса са какво и как”, посочи Найденов. Обективността налага да не говорим за конкретни бройки или модели въоръжение и техника, трябва да говорим основно за необходими способности, с които да бъдат реализирани предвижданите мисии и задачи на въоръжените сили, апелира той.

Повече от 80 души от структурите на въоръжените сили, разпределени в 6 експертни групи са работили досега по проекта. В началото на юли на ръководството на МО ще бъде предоставено резюме в обем около 80 страници с първоначален много суров вариант на „Визия 2035”, изтъкна директорът на Института за перспективни изследвания за отбраната на ВА „Г. Ст. Раковски” и главен координатор на проекта капитан първи ранг професор д. с. н. Янцислав Янакиев. След обсъждания се очаква завършеният вариант на визията да е готов в края на ноември тази година.

Най-ново

Единична публикация

Избрани