Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Държавният секретар на САЩ на посещение в Ирак

[post-views]

Ирак трябва да създаде ново правителство, в което да са представени всички етнически групи. За това призова държавният секретар на САЩ Джон Кери след срещата си с иракския министър-председател Нури Ал Малики. Вашингтон критикува премиера шиит, че в неговото правителство не са представени достатъчно мюсюлманите сунити и кюрдите.

Визитата на Кери съвпадна със съобщенията, че иракското правителство е загубило напълно контрол по северозападната си граница със Сирия и Йордания от бойците на радикалното сунитско движение „Ислямска държава на Ирак и Левант”.

През деня все пак армията успя да отблъсне бунтовническа атака срещу град Бакуба, който се намира едва на 40 км. от столицата. Без успех обаче завърши опитът на иракската армия да си върне контрола над летището в град Тал Афар. То е ключово за бъдещите операции на правителствените сили срещу ислямистите, в частност изтласкването им от втория по големина град Мосул.

Продължаващите боеве изправиха Ирак пред тежка хуманитарна криза, след като над половин милион иракчани бяха принудени да напуснат домовете си.

Най-ново

Единична публикация

Избрани