Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Партньорската политика на НАТО се задълбочава

[post-views]

В София се проведе Конференцията на НАТО със стратегическите военни партньори на ниво началници на отбраната, съобщиха от Пресцентъра на МО. Тя бе организирана от Съюзното командване по трансформацията на НАТО и бе ръководена от неговия върховен командващ генерал Жан-Пол Паломерос. Темата на двудневната конференцията бе „Общите военни интереси – практически ориентирани, оперативно съвместими и боеготови”. В конференцията участваха близо 300 делегати от държавите-членки на НАТО и държавите-партньори по инициативите: „Партньорство за мир“, „Средиземноморски диалог“, „Истанбулска инициатива за сътрудничество“ и „Партньори около света“, както и представители на командвания и структури на НАТО.

По време на дискусиите се обсъждаха въпроси, свързани със задълбочаване на партньорствата с цел да се изграждат военни способности и да се поддържа постигнатата по време на операциите оперативна съвместимост през следващия 10-годишен период. Разглеждаха се и общите за НАТО и партньорите предизвикателства за сигурността в Европа, Северна Америка, Африка и Азиатско-Тихоокеанския регион, както и партньорските инициативи на Алианса, които могат да бъдат отворени за участието на международни организации като ООН, ЕС, Африканския съюз, ОССЕ и др. Една от задачите на конференцията бе да се подготви основата за предстоящите дискусии по време на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември за ролята на партньорството, залегнало в Стратегическата концепция на Алианса.

В приветствието си към участниците в конференцията началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов посочи България като пример, как една страна от партньор се превръща в равностоен съюзник на НАТО. „Тазгодишната конференция съвпада с две много важни годишнини за България – 20-та годишнина от присъединяването към инициативата „Партньорство за мир” и 10-та годишнина от приемането на страната ни за член на Алианса“, подчерта генерал Симеонов. Той изтъкна неоспоримия успех на идеята за партньорство и способността на партньорите да се адаптират към всякакви предизвикателства, взаимните ползи в резултат на партньорството и непрекъснатия процес на трансформация в Алианса, който допринася за успешната адаптация на страните към бързо променящата се среда за сигурност.

Най-ново

Единична публикация

Избрани