Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започва ротацията в Кандахар

[post-views]

Последният 27-и поред български военен контингент с национален командир полковник Никола Митев започва мисията си в Кандахар като част от състава на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF). Той извършва ротацията с 26-ия ни контингент, командван от полковник Тони Трифонов.

На нас ни е възложена и допълнителната отговорност да приключим участието на България в бойната операция на НАТО и да поставим началото на нашето участие в новата мисия „Решителна подкрепа”, заяви преди отпътуването на контингента за Кандахар полковник Митев. Ние отиваме, каза той, като приятели на афганистанския народ и нашата отговорност е част от усилията на международната общност за гарантиране на сигурността в страната и осигуряване на условия за нейното развитие. За успешното изпълнение на произтичащите задачи са необходими способности за ефективно противодействие на противостоящите сили, които не признават нормите на международното хуманитарно право и използват всякакви способи за въоръжена съпротива.

Полковник Никола Митев
Полковник Никола Митев

Полковник Никола Митев е заместник-началник на отдел „Операции” в Съвместното командване на силите. Завършил е Военното училище във Велико Търново през1986 г., Военната ни академия през 1995 г. и нейния генералщабен курс през 2001 г. Заемал е високи длъжности в офицерската си служба като командир на бригада, заместник-началник на управление КИС в ГЩ на Българската армия и командир на командването на стратегическата комуникационно-информационна система.

Досега не е участвал в мисии зад граница, но е бил председател на комисия, която е контролирала и организирала извършаването на ротации на контингенти. Функционалните му задължения като заместник-началник на отдел са непосредствено свързани с подпомагането на командващия на Съвместното командване на силите по осъществяване на правомощията му по националното командване на контингентите ни извън територията на страната. И затова има информация по текущото състояние на мисиите на всички контингенти от Българската армия.

Как е преминала подготовката на 27-ия контингент? Основната част от нея се е провела в механизирания батальон, от чийто състав е 17-а рота от контингента, и НВУ „Васил Левски”. За комплексната подготовка са спомогнали пребиваването на военнослужещи в учебните центрове на САЩ в Европа – Графенвьор и Хоенфелс, и семинарите от американски лектори в НВУ. Важно е било обучението в центъра за мироопазващи операции във Военната ни академия и привличането в подготовката на български инструктори с опит от мисии зад граница.

Получените резултати от проведените изпити и демонстрираните способности по време на сертификационното учение ми дава основание да заявя, че 27-ият контингент е готов за изпълнение на поставените задачи, обяви полковник Митев. Той отбеляза високата активност, мотивация и проявения професионализъм от всички офицери, сержанти и войници от контингента. А така също и пълното съдействие на структурите на Министерството на отбраната, своевременната кооординация на дейностите по подготовката и осигуряването на контингента от Съвместното командване на силите и ефективната организация на подготовката от Командването на Сухопътните войски и командването на 61-ва бригада.

Подполковник Милен Гегов
Подполковник Милен Гегов

Помощник-национален командир на контингента е подполковник Милен Гегов. Той е командир на механизиран батальон от 61-ва Стрямска бригада. Мисията е първа за него. Наясно съм, подчерта той, че тя е много отговорна, но се надявам да не е тежка.

 

 

Майор Руслан Колев
Майор Руслан Колев

Шеста мисия за командира на ротата

Командирът на 17-а рота от състава на 27-ия контингент е майор Руслан Колев. Той е завършил през 2000 г. Висшето военно училище „Васил Левски” – профил мотострелкови, и Военната ни академия през 2013 г. Започнал е службата си в 5-а механизирана бригада, където е бил командир и заместник-командир на рота. Сега е началник-щаб на механизиран батальон от състава на 61-ва бригада.

Тази мисия е шеста за майор Колев. Преди нея е бил в Босна и Херцеговина, има две мисии в Ирак и две мисии в Афганистан като командир на 2-ра и 10-а рота за Кандахар.

Заместник-командир на ротата е майор Ивайло Иванов, а заместник-командир по логистиката е майор Любен Маринов. Взводни командири са капитаните Филип Асланов, Николай Славчев, Красимир Терзиев, Димитър Полихронов и Светослав Танчев. Командир на логистичното отделение е старши сержант Румен Зонев.

Майор Колев уточни, че капитаните Славчев и Полихронов са с опит от мисията в Кандахар. Държеше да спомене и имената на лейтенантите Сербезов и Костадинов. Двамата са се подготвяли като резерв в ротата. И майорът им благодари за сериозното отношение и за приноса им в подготовката на ротата. Изказа удоволствието от това, че те работят с желание и хъс, и според него, бъдещето на армията с офицери като тях е гарантирано.

Механизираният батальон в бригадата, от чийто състав са подполковник Милен Гегов и майор Руслан Колев, ще бъде под командването на заместник-командира майор Петко Цанев. На хората, които остават от батальона, искам да им пожелая по-малко проблеми. Те ще вършат и нашата работа – на тези които сме на мисия, така че по никакъв начин не трябва да се омаложава техния труд, завърши майор Колев.

Подполковник Георги Манев
Подполковник Георги Манев

Екипът от съветници

В състава на 27-ия контингент е и екипът от съветници с командир подполковник Георги Манев. Той е завършил военното училище във Велико Търново през 1991 г. Постъпил е на служба в гарнизон Болярово. През 2003 г. завършва и Военната академия в София. Бил е в щаба на Сухопътните войски, а сега е в отдел „Операции” на Съвместното командване на силите.

На мисии не е бил, но е участвал в комисии по ротациите на контингенти зад граница. В екипа за Кандахар са включени съветници по разузнаване, инженерна подготовка и свързочна подготовка, всички ще извършват дейност в батальони от състава на 205-и корпус.

Заместник-командир на екипа е майор Юлиян Борисов. А командир на групата за охрана от 68-а бригада „Специални сили” е капитан Иво Киндиков.

Най-ново

Единична публикация

Избрани