Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Със 17 на сто повече учения

[post-views]

Миналата година имаме увеличение със 17 процента на броя на ученията, проведени с участие на български формирования. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов след срещата си с върховния командващ Съюзното командване на НАТО по трансформацията генерал Жан-Пол Паломерос. Гостът беше у нас във връзка с проведената в София конференция на НАТО със стратегическите военно партньори на ниво началници на отбраната.

Имаме амбициозни цели, включително и за тази година като сме осигурили и необходимите финансови средства, изтъкна министър Найденов по повод увеличеното участие на български военнослужещи в учения.

„Впрочем, една от посоките за компенсиране на намаляващото участие в международни военни операции е тъкмо увеличаване на броя на съвместните многонационални учения с участието на български военни формирования или съответно с увеличаване на числеността на участващите военни контингенти”, заяви Найденов.

По думите му конференцията в София е значимо събитие не само за България, а и за Съюзното командване на НАТО по трансформацията. Министърът на отбраната посочи, че във форума участват делегации от 54 държави с началниците на отбраната или високопоставени представители на страните-членки на НАТО и на страните-партньори по 4 партньорски инициативи, които се реализират в рамките на алианса.

„Това е конференция, която се провежда в емблематичната за България година на 10-ата годишнина от присъединяването ни към НАТО”, сподели Найденов.

„Второ – това е конференция, която се провежда с военностратегическите партньори на фона на кризата в Украйна и на фона на промяната на баланса на силите в Черно море”, допълни той.

„В контекста на тази променена стратегическа среда България и в частност – МО, подкрепя процеса на актуализация на концепцията за Силите за отговор на НАТО. България участва в тези сили с контингент в състав на една рота от Специалните сили. Страната ни има своя принос в постоянните корабни групи, утвърдени с решение на министрите на отбраната. България има и своя ангажимент за участие с контингент от военнослужещи в едно от най-значимите учения с висока обществена видимост през 2015 г.”, изтъкна министърът на отбраната. Той каза, че по време на срещата с генерал Паломерос е изразил пълната подкрепа на България за многонационалните инициативи на НАТО – Интелигентна отбрана, Концепцията за водеща нация и Инициативата за свързаност на силите.

В допълнение по отношение на проекта, който реализираме в рамките на инвициативата за интелигентна отбрана – „Роля на жените в сигурността и отбраната” – проект, по който България е водеща страна, във ВА „Г. Раковски” с активния принос на Шведския център за равнопоставеност във военни операции ще стартират съвместни курсове, посочи министър Найденов.

Благодаря ви, че сте домакин на една толкова важна конференция в областта на партньорските инициативи, сподели генерал Паломерос. Той похвали страната ни за приноса й както в операците на НАТО, така и в процеса на трансформация на алианса. Сега виждаме резултатите от тези усилия – българските въоръжени сили са напълно интегрирани, напълно оперативно съвместими със силите на НАТО, което е един отличен пример за много държави – партньори, които ще се съберат за тази конференция, изтъкна гостът.

„Върховното командване по трансформацията напълно подкрепя всички инициативи, в които България участва. Виждаме и регионалния принос, в инициативите на регионално ниво за партньорство, с които се засилват способностите, виждаме реинвестирането в обучение, в подготовка. Смятаме за чудесно изграждането на център за развитие на способности, както и ръководенето на проекта за участие на жените на ръководни позиции в областта на сигурността и отбраната, което показва една тенденция да се използва най-пълноценно човешкият ресурс, човешкият потенциал. Много важно е и изграждането на центъра за развитие на способности в областта на управлението на кризи и справянето с бедствия”, заяви генерал Паломерос.

Най-ново

Единична публикация

Избрани