Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Офицери налагат мир във враждебна среда

[post-views]

Участие на тактически елементи от видовете въоръжени сили и на бригада от многонационални съвместни сили в операция по налагане на мир, беше темата на учението, в което участваха офицери – слушатели във Военната академия „Георги Ст. Раковски”. Целта е обучаваните да изградят способности за прилагане на щабните процедури и стандартните оперативни процедури в подобна операция, заяви директорът на учението полковник Никола Стоянов. По думите му следващата цел е да се усъвършенстват способностите на офицерите по вземане на решение и управление на формирования в различни ситуации във враждебна среда.

Според условния сценарий една страна е разтърсвана от брожения, тероризъм, инциденти, аварии и всякакви други беди, водещи до хаос и отслабване на държавността. В този момент въоръжените сили изпълняват мироналагаща операция.

Назначени на различни командирски позиции в щаб на бригада и батальони, обучаваните решаваха всевъзможни задачи, предизвикани от непрекъснато изменящата се обстановка. За реалистичността на дейностите допринесе използването на компютърната система JCATS, която непрекъснато генерираше промени в ситуацията, изискващи бърза и точна реакция от обучаваните.

В учебната обстановка имаше инциденти като например поставяне на импровизирани взривни устройства от терористи, химически аварии, налагаше се изземане на незаконно оръжие, умиротворяване на бунтуващи се групи от хора, осигуряване на помощи за населението от неправителствени организации.

Ролята на въоръжените сили е да умиротворяват враждуващите страни, да поддържат реда и сигурността в тази държава, изтъкна полковник Стоянов. Рамо до рамо с българските си колеги бяха и двама офицери от САЩ и Китай. Справят се добре с българския език, изпълняват много добре задълженията си на длъжностите, на които са назначени, каза директорът на учението. Той похвали всички участници – и българи, и чужденци: „Лично аз съм доволен от знанията и уменията, които всички показват до момента”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани